”Izrael rasszista vállalkozás” hirdetik a legújabb antiszemita plakátok a londoni buszmegállókban

A londoni rendőrség ismeretlen tettesek ellen vizsgálatot indított, miután számos, Izraelt ”rasszista vállalkozásnak” bélyegző poszter tűnt fel a főváros buszmegállóiban.

Feltételezhetően az akciót a brit munkáspárt kedd esti döntése provokálhatta ki, mikor hivatalosan elfogadták a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) antiszemitizmus-definíciójának bizonyos részeit.

A hirdetések az IHRA meghatározásának egy olyan részét bírálják, mely világosan kijelenti, hogy „az Izrael Állam létét rasszista vállalkozásnak bélyegző megnyilvánulások” egyértelműen antiszemita természetűek. Az új antiszemitizmussal egyre jobban küzdő, Jeremy Corbyn nevével fémjelzett Labour párt azonban a fent említett gondolatokat kihagyta az átvett definícióból, számos kiábrándult képviselőjük tiltakozása ellenére is.

A meghatározás kritikusai szerint az IHRA definíció szövege semmi teret sem hagy az izraeli kormány palesztin-ellenes intézkedéseivel való vitatkozásra. A munkáspárt szerint azonban az elfogadott állítások nem ássák alá az Izraellel és Palesztinával kapcsolatos véleménynyilvánítási szabadságot.

A hatalmas plakátok a város legalább négy jelentős helyszínén láthatóak voltak, beleértve a Wesminster, Waterloo és Bloomsbury buszállomásokat.

Az incidens kapcsán a londoni tömegközlekedés (Transport for London) illetékesei egyértelművé tették, hogy a plakátok engedély nélkül lettek kihelyezve, így azokat „azonnali hatállyal” el fogják távolítani.”Az akció egyértelműen vandalizmus, amit rendkívül komolyan veszünk. Arra utasítottuk szerződéses partnereinket, hogy minden ilyen hirdetést távolítsanak el a hálózatunkról” – nyilatkozta a szervezet.

A hirdetések a munkájukból hazatartó londoniakat is sokkolták, sokan ”hitvány”, ”megfélemlítő” illetve ”gyűlölet-bűncselekmény”-ként minősítették azokat.

Bár az elkövetők kilétére még nem derült fény, némelyek a London Palestine Action csoportra gyanakodnak, miután az twitter üzeneteiben hosszan, számos fényképpel illusztrálva, méltatta a plakátok üzenetét.

Forrás: jewishjournal.com