Nagymértékben növekedett az online antiszemita tevékenység Argentínában

Az elmúlt évhez képest 14%-ban növekedett az argentin antiszemita incidensek száma, állítja egy frissen kiadott jelentés.

Az Argentin Izraelita Szövetségek (DAIA) társadalomtudományi központja éves antiszemitizmust vizsgáló riportjából kiderül, hogy a kutatócsoporthoz 2017-ben beérkező panaszok majdnem 90%-a online, közösségi oldalakon, illetve híroldalakon megjelenő tartalmakkal állt kapcsolatban.

Az online antiszemita incidensek az elmúlt évi 88%-kos aránya a 2014-es 47%-hoz képest majdnem duplázódást, a 2008-as arányokhoz képest pedig megdöbbentő, 85%-os növekedést mutat.

Alberto Indij, a buenos airesi székhelyű DAIA igazgatója nyilatkozatában leszögezte, hogy az antiszemitizmus jelenleg is fényesen példázza az argentin társadalom előítéletességét, valamint, hogy „A gyűlölet-üzeneteket rendkívül hatékonyan mélyítik a technológiai fejlődés új kommunikációs formái”.

A legtöbb antiszemita megnyilvánulást a Facebookon regisztrálták, mely több mint 23 millió követővel bír Argentínában. A második helyet a Taringa helyi közösségi média platform foglalta el, majd harmadikként befutott a Twitter.

A szervezet 19. éves riportját a Nemzeti Emlékezet Archívumának egyik nyilvános estjén ismertették az ország emberi jogi tisztviselőjével.

Az 1998-ban elfogadott argentin anti-diszkriminációs törvény ellenére, az internetes antiszemita megnyilvánulások egyre nagyobb kihívást jelentenek az országban.

A szomszédos Chile zsidó közösségének vezetője, Marcelo Isaacson az előadáson elmondta, hogy nemzetében sajnálatos módon számos „radikális palesztin vezető” él, akik nem csak a közösségi médián, de a főáramú televízió-csatornákon keresztül is terjesztik a zsidógyűlöletet.

A chilei palesztin közösség a becslések szerint mintegy 300,000 tagot számlál, mellyen a Közel-Keleten kívül élő legnagyobb palesztin csoportnak számítanak. Az országban élő zsidó lakosság száma 15,000-re tehető.

Az Argentinába és Chilébe látogató izraeli turisták beszámolóiból kiderül, hogy Dél-Amerika déli területein gyakran találkoznak Izrael-ellenes megnyilvánulásokkal az internetes téren kívül is.

Forrás: JTA