Izrael megsemmisítésére szólítottak fel a berlini rasszizmus elleni demonstráción

A meneten, melyen több, mint 200,000 ember vonult fel, hogy a jobboldali szélsőségesség ellen tiltakozzon, BDS-támogató, a zsidó állam eltörlésére felszólító szónokok is felszólaltak.

A demonstrálók közül többen az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorista csoportnak nyilvánított Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) szervezet szimbólumait vitték transzparenseiken. A PFLP szélsőségesei még 2014-ben négy rabbit gyilkoltak meg egy jeruzsálemi zsinagógában.

Az Izrael bojkottjára illetve megsemmisítésére félhívó szónokok a BDS és PFLP párti szervezet az International Alliance színeiben szólaltak fel.
A baloldali szélsőségesek és a radikális iszlamisták részvétele nyomán Angela Merkel kereszténydemokrata unió pártja nemtetszésének adott hangot az eseménnyel kapcsolatban. Az iráni rezsim által irányított Hamburgi Iszlám Központ, melyet szoros megfigyelés alatt tart a német hírszerző szolgálat, szintén képviseltette magát a meneten. A szervezethez kapcsolódik az éves Al-Kudsz napi felvonulás Berlinben, melyen Izrael megsemmisítése a fő üzenet.

A BILD német hírlap beszámolója szerint a tűntetők kezében több alkalommal feltűntek antiszemita tartalmú, ”zsidó összeesküvéssel” kapcsolatos feliratok is. ”A cionisták a hírszerző ügynökségekben rejtőznek, és ők irányítják a terrortámadásokat világszerte”-állt az egyik táblán a lap értesülései szerint. A BILD egyértelműen elhatárolódott a táblák üzenetétől: ”ezek klasszikus antiszemita szlogenek, amiknek semmi köze a valósághoz”.

Az ”Oszthatatlan” Menetnek is titulált esemény szóvívője, Theresa Hartmann egy berlini lapnak tett nyilatkozatában kijelentette, hogy a szervezők elutasítanak minden Izraellel kapcsolatos gyűlölet üzenetet, de, bár az Izrael-ellenes agitátorok ”nem a hivatalos színpadon szólaltak fel, a szervezet felelős az eseményen történtekért”.

Forrás: Jpost