„Halál a zsidókra!” – dühödt antiszemita demonstráció Lengyelországban

Régen látott, könyvégetéssel súlyosbított antiszemita tüntetést tartottak nacionalisták a közép-lengyelországi Kalisz városában az ország függetlenségének napján.

„Halál a zsidókra”, „Halál a haza ellenségeire”, valamint „LMBT, pedofilok, cionisták – Lengyelország ellenségei” jelszavakat kiabálva demonstráltak lengyel ultranacionalisták múlt csütörtökön, hazájuk függetlenségének napján Kaliszban. A tüntetés jelenetei még a lengyel szélsőjobboldali mozgalmak megfigyelőit is sokkolták.

„Azt skandálták, hogy ‘Halál, halál, halál’ és ‘Halál a zsidókra’. Több mint 25 éve figyelem az antiszemitizmust Lengyelországban, de ilyet még nem láttam” – nyilatkozta Rafal Pankowski, a Soha többé nevű antirasszista civil szervezet ügyvezető igazgatója a The Algemeiner amerikai zsidó lapnak.

A tüntetés során gyúlékony folyadékkal leöntötték, majd ünnepélyesen elégették annak a kaliszi statútumnak egy példányát, amely 1264-ben jogi védelmet biztosított a zsidóknak a történelmi Nagy-Lengyelországi Hercegségben. A lengyelországi zsidók védettségi szimbólumának számító törvény a zsidó temetők vagy zsinagógák meggyalázásáért, valamint a hírhedt vérvád terjesztéséért is büntetést szabott ki.

Piotr Rybak szélsőjobboldali aktivista beszédében támadta a szerinte „lengyelül beszélő csőcseléket”, akik „a lengyelek ellen szervezkednek saját hazájukban”. Rybak indulatosan közölte, „Izraelbe kergeti ezt a lengyelül beszélő csőcseléket, ahogyan mi tettük 1968-ban” – utalva az egykori kommunista állampárt „anticionistának” álcázott antiszemita kampányára. Egy másik felszólaló, Wojciech Olszanski azt harsogta, hogy „az LMBT-sek, a pedofilok, a cionisták Lengyelország ellenségei!”.

Több politikus és közéleti személyiség is felháborodását fejezte ki a tüntetés miatt, és dühét a kalizi helyi hatóságokkal szemben, amiért engedélyezték a tüntetés megtartását. A város polgármestere és rendőrsége azonban közös nyilatkozatban védte meg a demonstráció engedélyezését „biztonsági és közrendvédelmi okokból”. Álláspontjuk szerint „a gyűlés feloszlatása az agresszió fokozódását okozhatta volna a résztvevők között”.

„A képek hátborzongatóak” – írta a Twitteren Katharina Von Schnurbein, az EU antiszemitizmus ellen küzdelem koordinátora. Maciej Blachowicz kaliszi történész szerint a statútum elégetése a „szégyen, gyalázat és szomorúság” érzését váltotta ki. Élesen elítélte a történteket Izrael külügyminisztere is.

„A lengyelországi szörnyű antiszemita incidens a világ minden zsidóját a világban létező gyűlölet erejére emlékezteti” – idézte az Új Kelet Lapid Twitteren közzétett nyilatkozatát. „A lengyel tisztviselők részéről az egyértelmű elítélés fontos és szükséges. Üdvözlöm tiltakozásukat, és elvárom a lengyel kormánytól, hogy megalkuvás nélkül lépjen fel azokkal szemben, akik részt vettek a gyűlölet e megdöbbentő megnyilvánulásában.”

A lengyel külügyminiszternek három nap kellett ahhoz, hogy egyáltalán megszólaljon a kérdésben – írja a Népszava. Zbigniew Rau szombaton Twitteren ítélte el a történteket. Szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy a lengyel nemzeti ünnepet egyesek arra használták fel, hogy „terjesszék az antiszemitizmust, a gyűlöletet és a vallási intoleranciát.”