Holokauszttagadás egy jobbikos gyűlésen

Ágoston TiborNyilvánosan holokauszttagadó kijelentéseket tett Ágoston Tibor, a Jobbik parlamenti képviselője Debrecenben a doni katasztrófa évfordulóján tartott beszédében – számolt be a vagy.hu.

A február 12-én számolt be a vagy.hu Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni országgyűlési képviselője és jelöltje cinikus, holokauszttagadó kijelentéseiről. A Jobbik Debreceni Ifjúsági Tagozata január 12-én megemlékezést tartott a doni katasztrófa kezdetének 71. évfordulója alkalmából a Medgyessy sétány katonai emlékművénél. Az eseményen – mások mellett – beszédet mondott Ágoston Tibor. Szónoklatában először „holokamunak” nevezte a holokausztot, majd ezt nyelvbotlásnak színlelve kijavította magát, és a „holokaszt” szót használta helyette – az esetről videofelvétel is készült.

Mint mondta, a 2014-es holokauszt emlékévet, a holokausztra való emlékezést Magyarországra és polgáraira rá akarják kényszeríteni. A holokauszt áldozatai és a második világháborúban elesett magyar katonák szembeállításával.

A „holokamu” egyébként közkedvelt szlengje a magyarországi szélsőjobboldalnak. A kamu hazugságra, mellébeszélésre utal, ami jelzi holokauszttagadásukat. Szerintük a „zsidóság ellen a második világháborúban elkövetett népirtás nem azon a módon és mértékben történt meg, ahogy történettudomány általánosan elfogadott tézisei állítják. A Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett Ágoston Tiborral szemben.