Enyhe ítélet – lelkész maradhat Hegedűs Loránt

ifj.HegedusLorantA református egyházi bíróság kifejezetten enyhe döntést hozott ifjabb Hegedűs Loránt ügyében: a palásvesztés helyett csak írásbeli megrovást kapott. Az ítélethirdetésen a kisebb tömegben antiszemita megjegyzések is elhangoztak – írta a nol.hu.

Hegedűs Loránt irányításával tavaly novemberben avattak fel a Szabadság téri templomnál egy Horthy Miklós mellszobrot. A rendezvényen több jobbikos is részt vett, a „zsidólistázós” kijelentéseiről elhíresült Gyöngyösi Márton is beszédet mondott. A történtek miatt Bogárdi Szabó Istán református püspök vizsgálatot kezdeményezett – számolt be a nol.hu.

Hegedűs ellen a Horváth György jogtanácsos palástvesztés (hivatalvesztés) kiszabását kérte az egyházi bírósági eljárás során. Kérelmét azzal indokolta, hogy az egyházi törvényeket megszegve pártpolitikai célokat szolgáló rendezvényt tartottak a templomban. A református bíróság, végül a palástvesztés helyett – enyhének mondható – írásbeli megrovásban részesítette a református lelkészt.

A február 8-i ítélethirdetésre több jobbikos képviselő, köztük Vona Gábor pártelnök is ellátogatott, és egy 70-80 fős tömeg is összegyűlt a helyszínen. „A lelkész szimpatizánsai a legkülönbözőbb szövegösszefüggésekben emlegették a zsidókat: mintha elfeledkeztek volna arról, hogy egy református bíróság döntésére várnak” – számolt be nol.hu.