Hogy beszélhet egy arab közösségi rádió Izraelről?

Hogy beszélhet egy arab közösségi rádió Izraelről? Ez a kérdés foglalkoztatja a francia nyilvánosság egy részét. A Beur FM nevű arab közösségi rádió két műsorvezetője ugyanis azt állította, hogy a vezetés megtiltotta nekik, hogy az izraeli-marokkói kapcsolatok normalizálásáról készítsenek műsort, s utána még az adásukat is kisebb hallgatottságú sávba tették. A rádió vezetése tagadja, hogy így történt, hogy a két dolog között összefüggés lett volna.

 

A napokban a Marienne nevű lap írt arról, hogy a Beur FM nevű arab közösségi rádió L’Actu autrement nevű pénteki műsorának két műsorvezetője találkozott Izrael franciaországi nagykövetével és a nagykövetség munkatársaival, miközben az izraeli-marokkói viszony normalizálásáról készítettek (volna) adást. A műsorvezetők azt állítják, miután erről tweeteltek, a rádió igazgatója véget vetett a kezdeményezésnek. A Marianne megkereste a szóban forgó vezetőt, ő tagadta, hogy így történtek volna a dolgok, s azt ígérte, hogy lesz egy nem felvételről menő, élő adás a marokkói-izraeli kapcsolatok témájában, melyet hivatásos újságíró készít majd. A lap szerint ez az adás eddig nem jött létre, sőt, a műsorvezetők által vezetett pénteki műsort egy kevésbé hallgatott szombati idősávba pakolták át. (A műsorvezetők egy idézetet is mutogatnak a sajtónak, egyéb körítés nélkül, amelyben a vezetés rosszalló hangvétellel a szerkesztőségi irányelvekre hivatkozik; a műsorvezetők pedig úgy gondolják, hogy egy kisebbségi, szeparatista vélemény előtt hajlott meg a Beur FM, s szerintük „alig burkolt” antiszemitizmusról van szó.)

A nyilvános vitára reagálva a Beur FM közleményt adott ki, melyben azt állította, hogy nem szankcionálták az újságírókat, hanem arról tájékoztatták őket, hogy „sima” műsorvezető helyett hivatásos újságíró fogja kezelni-tárgyalni az ügyet annak jelentősége miatt. Az izraeli nagykövetséggel való találkozást így személyes kezdeményezésnek nevezték, amiről a vezetés nem tudott. A programban való áthelyezést ettől független hallgatottsági adatokkal és a műsorvezetők elfoglaltságaival magyarázták, visszautasítva a két dolog összekötését, illetve az antiszemita-vádakat.

Természetesen távoli, súlyosan információhiányos elemzőként nagyon nehéz ebben a kérdésben igazságot tenni, hiszen két állítás és értelmezés áll egymással szemben, s még azt is nehéz ellenőrizni ilyen távolságból, hogy valóban nem került-e sor a szóban forgó élő adásra (vagy nem fog-e rá sor kerülni). Mindenesetre itt jól láthatóan egy ismert, létező, tényleges feszültség újabb megjelenéséről van szó, amit egészen biztos, hogy nehezen (jól-rosszul) kezel egy franciaországi arab közösségi rádió. Tudjuk ugyanis, hogy a francia muszlim-arab közösségek között az átlagos népességnél magasabb az antiszemitizmus megjelenési aránya, s tudjuk, hogy Izrael állam politikája valóban kritikus kérdésnek számít. A palesztin-izraeli ügy, az Izraellel szembeni ellenérzések a franciaországi antiszemitizmus és a muszlim-zsidó közösségek közötti feszültségek egyik alapvető hajtóereje (ehhez a felismeréshez kötődik Pierre-André Taguieff „új judeofóbia” fogalma, mely a palesztin ügyre építő „antiocionista” zsidóellenességet különbözteti meg a klasszikus antiszemitizmustól). Lehet persze racionáléja, ha a vezetés hímes tojásként kezeli az izraeli-marokkói kapcsolatok normalizálásának a kérdését, ezért úgy védi magát, hogy szakújságíróra bízza az ügyet; s annak is, ha csökkenteni akarja a maga felelősségét egy élő adás bevállalásával, hiszen akkor a „vágás” felelőssége nem a csatornáé (persze ha valóban létrejön az adás). Elképzelhető, hogy a Beur FM „csak” kínosan egyensúlyozni próbál a hivatalosan deklarált köztársasági értékei és egyes erőszakosabb, radikális, az antiszemitizmussal és az új judeofóbiával kokettáló hallgatói véleménye között. Elképzelhető, hogy a műsorvezetők esetleg a kontextust figyelmen kívül hagyták, amikor értelmezték a helyzetet, a lényeg, hogy valós konfliktuspontra tapintottak rá a franciaországi arab-muszlim közösségeken belül. És éppen ez a kontextus a lényeg: az óvatoskodás és az esetleges letiltás mögött ugyanaz a társadalmi jelenség, feszültség húzódhat meg.

Mindenesetre nem ez az első eset, hogy a Beur FM hasonló jellegű kritikák kereszttüzébe kerül adásai tartalma vagy hangneme miatt. 2015-ben ugyancsak a Marianne vádolta meg azzal, hogy az iszlamisták szekerét tolja egyes adásaiban. A Beir FM pedig a köztársasági értékek tiszteletben tartásáról beszélt válaszában, s poénkodással válaszolt: egy adását Djihad FM-re keresztelte át…

 

Soós Eszter Petronella 

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók