Hazaárulással kacérkodik John Kerry egy amerikai publicista szerint

A Demokrata Párt külpolitikájának legalább négy évtizedes múltra visszatekintő, meglehetősen különös ismertetőjegye, hogy miközben barátainkat ingereli, addig ellenségeinket csillapítani igyekszik. A demokrata világnézet szerint az Egyesült Államok a „geopolitikai gonosz” eredője, melynek pusztító hatásait meg kell szelídíteni és kordában kell tartani, Amerika ellenségeit pedig bátorítani kell, hogy a világ első számú hatalmának kártékony befolyása csökkenjen a globális játéktéren – írja Josh Hammer, a Newsweek munkatársa, az Edmund Burke Alapítvány tudományos munkatársa a New York Post véleményrovatában.

Hammer megjegyzi, hogy ezt a mérgező ideológiát az Obama adminisztráció az elnök második, béna kacsa ciklusa idején, a világ elsőszámú terrorizmus-támogatójával folytatott nukleáris megállapodásról szóló tárgyalások során tette magáévá. Az Obama-csapat teheráni főtárgyalói közül sokan – köztük Wendy Sherman, Robert Malley és Colin Kahl – most ismét a régi szerepükben tündökölhetnek „Joe bácsi harmadik Obama ciklusa” alatt. Hozzáteszi, egyetlen személy sem testesítette meg jobban az Obama kormányzat mollákkal hanyatt fekve járt tangóját, mint John Kerry akkori külügyminiszter.

Kerry, az államférfi, aki a Swift Boat Veterans for Truth-ügy óta minden fontosabb külügyi kérdésben a rossz oldalon állt, Obama legfőbb diplomáciai lakájaként, hitszegő módon árulta el az országát” – írja a szerző utalva arra a hétfőn kiszivárgott interjúra, amelyben Dzsavád Zárif, iráni külügyminiszter úgy fogalmazott, John Kerry korábban arról informálta, hogy Izrael legalább 200 alkalommal támadt meg iráni érdekeltségeket Szíriában. Hammer szerint John Kerry, aki jelenleg Joe Biden klímavédelmi különmegbízottja Brüsszelben, áruló módon összejátszott barátjával, Dzsavád Záriffal, hogy aláássa a Trump-adminisztráció Iránnal szemben tanúsított elszigetelési stratégiáját.

A szerző szerint, ha beigazolódik, hogy John Kerry bizalmas információkat árult el Iránnak bizonyos izraeli katonai műveletekről, az szégyenteljes jelzővel lesz illethető. „Amerika vezető diplomatájaként vakmerően elárulta izraeli szövetségeseinket, helyette egy szélhámos dzsihadista államot és annak szatrapiáját támogatta. Az Egyesült Államok racionális szövetségesei világszerte reagálni fognak erre az álnokságra, még inkább bizalmatlanul viszonyulva az érzékeny katonai hírszerzéshez. És mi célból, kivéve az Obama-csapat visszhangkamrája rosszakaróinak perverz, öncélú elégedettségét?” – teszi fel a kérdést Josh Hammer.

Zárásként megjegyzi, hogy az amerikai baloldal gyakran zavarodottan vagy dacosan reagál, amikor alig leplezett Amerika-ellenes szándékok melengetésével vádolják. A baloldali Izrael-ellenes vakbuzgóság és az Iránhoz való dörgölőzés utóbbi példáira legközelebb talán kevesebb zavarodottsággal reagálnak a liberálisok. Időközben pedig John Kerry segített megszilárdítani furcsa örökségét, ami legjobb esetben tökfilkót, rossz esetben hazaáruló nyugatellenes ideológust feltételez.

Forrás: New York Post