Elie Wiesel mellszobrot avattak Romániában a holokauszt emléknapon

A romániai születésű Nobel-békedíjas zsidó író, Elie Wiesel mellszobrát kedden adták át Bukarestben, a nemzeti holokauszt emléknapon.

Bukarest polgármestere, a Romániai Nemzeti Holokauszt Tanulmányok Intézetének igazgatója, valamint az amerikai és az izraeli nagykövet is részt vett a Wieselről elnevezett kis téren megrendezett ceremónián.

Elie Wiesel 1986-ban nyerte el a Nobel-békedíjat, és 2016-ban hunyt el. Ő és családja aközött a körülbelül 14,000 zsidó közé tartozott, akiket Északnyugat-Romániából az auschwitzi haláltáborba deportáltak 1944 májusában. Anyja és húga az érkezés után azonnal életét vesztette.

Románia összesen mintegy 150,000 zsidót és 25,000 romát deportált náci koncentrációs táborokba az 1942 és 1944 között a tengelyhatalmak által ural Szovjetunióból, az akkori náci-párti diktátor, Ion Antonescu kormányzása alatt. 1941-ben egy általa elrendelt pogrom során több, mint 13,000 zsidót mészároltak le az északkelet-romániai Iasi városában.

Elisha, Wiesel fia egy nyilatkozatában kijelentette, hogy apja nem hitt abban, hogy ”a bűnösség generációról generációra száll”, de hozzátette, hogy a románok ”felelősek azért, ami most történik, és hogy mire nevelik gyermekeiket”.

Még augusztusban antiszemita graffiti jelent meg Elie Wiesel máramarosszigeti szülőháza előtt, mely szerint a férfi ”együtt ég Hitlerrel a pokolban”.

Antiszemita falfirkákat festettek Elie Wiesel szülőházára – Kibic Magazin

A washingtoni holokauszt múzeum úgy reagált, hogy a történtekért a helyi hatóságokat is felelősség terheli. A Nobel-békedíjas író, holokausztkutató múzeumként berendezett máramarosszigeti szülőházának falára antiszemita, gyalázkodó falfirkákat festettek szombatra virradó éjszaka ismeretlen tettesek. A román rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Románia jelenlegi, 19.5 milliós lakosságából körülbelül 6,000 zsidó származású.

Forrás: The Times of Israel