Fél nyilvánosan mutatkozni Párizs utcáin Alain Finkielkraut, a világhírű zsidó filozófus

Finkielkraut, Franciaország egyik kiemelkedő gondolkodója úgy nyilatkozott, az ellene szervezett szélsőbaloldali tüntetések miatt már “nem mutathatja meg az arcát” a nyílt utcán.

A világhírű zsidó filozófus a francia Marianne lapnak adott interjújában számolt be arról, hogy a párizsi Sciences Po egyetem előtt tüntetés tort ki, ahol Európa jövőjéről készült volna előadást tartani. Szélsőbaloldali diákok hevesen tiltakoztak az ellen, hogy felszólaljon az intézményben.

A fenyegetések komolysága miatt a szervezők először lemondták az eseményt, majd egy másik közeli üzleti iskolába helyezték át. Végül, bár a konferenciát a tervezett időben megtartották erős biztonsági intézkedések kíséretében, a francia Valeurs Actuelles hírportál információi szerint valóságos macska-egér küzdelem zajlott a tüntetők és az egyetem munkatársai között.

A tüntetők közleménye szerint Finkielkraut “modern Európája” iszlamofób, rasszista, szexista és homofób.

A Sciences Po szóvivője szerint a demonstrálók a “szélsőbaloldalhoz” tartoznak. A szervezők kijelentették, számukra első a biztonság, ezért nem vállalnak kockázatot.

Finkelkrautot nem sokkal korábban, februárban Párizs utcáján már érte inzultus, akkor néhány sárgamellényes felvonuló azért inzultálta (zsidóztak és meg akarták verni), mert “mocskos cionista”. 2016-ban pedig erőszakosan távolították el egy munkatörvények miatti párizsi demontsrációról.

A zsidó származású filozófus a tüntetőket fasisztának és antiszemitának nevezte, akik az 1930-as éveket idézik.

Forrás: JTA