Véres merényletsorozat Srí Lankán: Sem a keresztények, sem a zsidók nincsenek biztonságban

A peszach ünnepének közepén, éppen húsvét vasárnapon, amikor a keresztények Jézus halálára emlékeznek, a zsidók pedig az Izraelből való kivonulásra – szélsőséges muszlim terroristák kegyetlen robbantássorozatot hajtottak végre több helyszínen.

A támadásokban legalább 359 ember meghalt, és további 500-an megsérültek. Zömében keresztény hívők, köztük 45 gyermek. A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, megnevezve a zömében középosztályhoz tartozó támadókat, akik közül volt aki Nagy-Britanniában és Ausztráliában járt különböző oktatási intézményekbe.

A keresztényeket a szigetországban gyakorta éri inzultus, ám többnyire nem a muszlim lakosok részéről. A buddhista vezetés nem tesz sokat a vallási kisebbségek védelmében, miközben a más vallásokról áttért keresztényeket adott esetben a korábbi közösségeik is üldözik.

De nincsenek biztonságban Srí Lankán éppen emiatt a zsidók és izraeli állampolgárok sem. Az izraeli nemzetbiztonsági szervek és a terrorelhárítás arra kérte az ott tartózkodó állampolgárokat, hogy hagyják el a térséget, mert “nagy és valós” veszélye van az esetleges újabb terrortámadásoknak.

A helyi izraeli konzul információi szerint mintegy 1000 izraeli turista tartózkodhatott a támadások idején az országban, köztük két Chabad rabbi is, akik ott élnek. A támadásban a Jewish News portál információi szerint két zsidó fiatal is meghalt, brit állampolgárok voltak.

A 19 éves Daniel és a 15 éves Amelia Linsey-ről a Lordok Házában a brit parlamentben is megemlékeztek. Mindkét tinédzser a Westminster zsinagóga tagja volt.

Forrás: Jewish News, Times of Israel

Link: https://jewishnews.timesofisrael.com/jewish-siblings-murdered-in-sri-lanka-terror-attacks/
Link: https://www.timesofisrael.com/israel-issues-warning-of-high-and-concrete-terror-threat-in-sri-lanka/