Érdeklődés hiányában bezárt a náci kávézó Indonéziában

A tulajdonos szerint a horogkeresztekkel és más náci szimbólumokkal nincs baj, de a kevés vendég miatt be kellett zárni a helyiséget. Máshol újranyitna.

Bezárta kapuit a SoldatKaffee nevű indonéz kávézó, amit a tulajdonos náci tematikával akart népszerűvé tenni. A Bandung városában található hely 2011-ben nyitotta meg kapuit, de 2013-ban egyszer már bezárták a körülötte kialakult heves viták miatt. Egy évvel később ismét megnyitották, és a kritikák ellenére sem változtatták meg az egykori náci találkozóhelyről elnevezett kávézó nevét. Továbbá nem távolították el Adolf Hitler portréját sem, ahogy a horogkeresztek és birodalmi sas jelképe is a falakon maradt – olvasható a Ynetnews honlapján.

“Ezek a tárgyak nem ütköznek törvénybe” – nyilatkozott Rohman Hidayat, a kávézó tulajdonosának ügyvédje, aki szerint pusztán anyagi megfontolásból döntöttek a bezárás mellett a közelmúltban. “A hely iránti érdeklődés azért alacsony, mert az elhelyezkedése nem a legjobb stratégiailag” – mondta a férfi, aki azt is elárulta, hogy a tulajdonos más helyen ismét meg szeretné nyitni a kávézót, amihez jelenleg egy befektetőt és nagyobb épületet keres.

Hidayat szerint egy esetleges helyszínváltás esetén is megmaradna a jelenlegi tematika és a hozzá kapcsolódó “díszlet” is. “Ez nem azért van, mert Hitlert szeretjük, csupán érdekelnek a második világháborús dolgok” – fogalmazott az ügyvéd.

Több zsidó szervezet is elítélte a SoldatKaffee létezését, amit a Simon Wiesenthal Center “botrányosnak és ízléstelennek” minősített. Történészek hangsúlyozták: a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országában máig óriási tudatlanság uralkodik a holokausztot illetően.

 

zsido.com