A Jobbik és az utca embere

 

A Tett és Védelem Alapítvány évek óta nyomon követi az országgyűlési képviselők és egyéb jelentősebb tisztséget betöltő hazai politikusok kirekesztő, gyűlöletkeltő, antiszemita megnyilvánulásait. Ezekre rendszeresen felhívják a közvélemény és az érintett hivatalos szervek figyelmét is, aminek köszönhetően több eljárás is indult már, illetve elmarasztaló ítéletek is születtek. A Jobbik képviselőinek antiszemita, kirekesztő megszólalásaiból egy színész segítségével egy rövid videót készítettünk.

A TEV a politikusok mellett a közvélemény irányultságát, attitűdjét is évről évre méri: 2013-tól vizsgáljuk rendszeresen a Medián Közvéleménykutató Intézettel együttműködésben a hazai lakosság antiszemita előítéletességét. Az alábbi videó szerencsére azt mutatja, hogy egyes jobbikos képviselők vállalhatatlan kijelentései („Az izraeliek a földünket és a vizünket akarják megkaparintani!” vagy „Izraeli honfoglalás zajlik hazánkban, és ennek biológiai fegyvere a cigányság” stb.)  már az átlagemberek számára is – a legtöbb esetben – elfogadhatatlanok, felháborítóak.

A Tett és Védelem Alapítvány határozott álláspontja, hogy amíg a Jobbikban országgyűlési képviselő lehet olyan személy, aki a fentiekhez hasonló kijelentéseket tesz, addig nem lehet komolyan venni a párt arra vonatkozó törekvését, hogy a szélsőjobboldali jelzőt magáról lerázva kormányzóképes, mindenki számára „vállalható” néppárt lehessen.