Ha van valami, ami nemzetközi, akkor az antiszemitizmus az

Nem sok zsidó maradt Lengyelországban a holokauszt után, az antiszemitizmus mégis erősödik. Közben egy híres kaliforniai egyetemen horogkeresztek jelentek meg.

Az israelnationalnews.com arról számol be, hogy egy friss kutatás szerint egyre erősödik az antiszemitizmus Lengyelországban. A Varsói Egyetem felmérése szerint az elmúlt két évben különösen a fiatalok körében lett elfogadott az antiszemita gyűlöletbeszéd. Az 1000 fős mintán készült kutatás szerint a lengyelek 23 százaléka mutat pozitív hozzáállást a zsidósághoz, 2015-ben ez a szám még 28 százalék volt. A 38 milliós Lengyelországban a becslések szerint mindössze 10 ezer zsidó él. Az antiszemita incidensek száma is nőtt. A kutatás szerint mindez nem független az idegenellenes hangulat növekedésétől.

Egy hónapon belül már másodszor történt antiszemita incidens a híres Stanford Egyetem terültén. A kaliforniai intézmény vezetősége a helyi rendőrséggel együtt keresi az elkövetőket. Decemberben a horogkeresztek mellé még egy „zsidóknak belépni tilos” felirat is jutott a falra. A falfirkák egy része a rendőrség megfogalmazása szerint „technikailag nem horogkereszt”. Laura Wilson elmondta azonban azt is, hogy a falfirkák hasonlítanak a náci szimbólumra, ami utalhat gyűlölet-bűncselekményre. Egyelőre vandalizmus miatt vizsgálódnak – derül ki a forward.com cikkéből. A múlt héten az egyetem nyomtatóján készítettek valakik antiszemita szórólapokat. Az egyetem elnöke Marc Tessier-Lavigne közölte: „itt az ideje, hogy kiálljunk értékeinkért”. Kifejtette, hogy fontos a vélemények szabad kinyilvánításának elve, de a gyűlöletkeltés elfogadhatatlan.

Kép: matzevah.org

zsido.com