Elutasította Csatáry panaszát a szlovák legfelsőbb bíróság

TEV - Csatáry

Az ítélőszék a zárt ülésen meghozott döntést azzal indokolta, hogy Kassa egykori csendőrparancsnoka késve adta le a panaszt.  A kassai kerületi bíróság márciusban változtatta életfogytiglan tartó szabadságvesztésre a helyi népbíróság által még 1948-ban kimondott halálos ítéletet. A jelenlegi szlovák jogrend szerint az ítélet ezzel végrehajthatóvá vált, annak kézbesítését követően pedig nemzetközi elfogatóparancsot lehet kiadni ellene. Csatáry László ezen döntés ellen emelt panaszt.

A panasz elutasítása után a kassai kerületi bíróság jogosult arra, hogy döntsön az életfogytig tartó szabadságvesztés végrehajtásának módjáról, de erről a testület nem nyilatkozott.

Csatáry Lászlót egy mindössze egy nap alatt lezajlott per során a csehszlovák kassai Népbíróság”fasiszta megszálló és kollaboráció” bűntettében bűnösnek találta és halálra ítélte . A náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ (SWC) szerint az 1944 tavaszán még Magyarországhoz tartozó Kassa csendőrparancsnokaként Csatáry kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba való deportálásában. Az intézet adatai alapján háborús- és emberiesség elleni bűncselekmények miatt Magyarországon meg is indult ellene az eljárás.

Az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője, Efraim Zuroff az 1941-es kamenyec-podolszkiji  deportálások miatt is feljelentette Csatáryt, ezt a vádat viszont a Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette, és ejtette.

Csatáry László jelenleg 97 éves. Kezdettől fogva tagadja bűnösségét, mert szerinte egy fekete egyenruhás névrokonával keverik össze.

Index/MTI