Megütötték a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét egy focimeccsen

Bántalmazták a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét egy vasárnapi budapesti focimeccsen; Orosz Ferencet többen szidalmazták, majd egyikük eltörte az orrát. Az esetről hétfőn az érintett számolt be az MTI-nek, egy a gyűlöletbeszéd témájában rendezett konferencián.

Elmondta, vasárnap délután a Puskás Ferenc Stadionban az FTC–Videoton-meccsen szurkolt családjával, ahol többen Mussolinit éltető szólamokat, illetve „Sieg Heil”-t kiabáltak. Orosz Ferenc egy idő után rájuk szólt, hogy hagyják abba, ám ekkor megfenyegették, és „zsidó kommunistának” nevezték.

A meccs végén távozóban két férfi az útjába állt, majd egyikük azt mondta, „csak azért is Sieg Heil”, majd másikuk megütötte. Orosz Ferencnek az ütéstől eltört az orra, a mentők nyolc napon túli sérülésekkel szállították kórházba, tudomása szerint a rendőrség hivatalból feljelentést tett az ügyben.

Orosz Ferenc hétfőn délelőtt saját felelősségére elhagyta a kórházat, hogy részt vegyen és délután előadást tartson a gyűlöletbeszéd témájában, az ombudsmani hivatalban rendezett konferencián.

Az MTI-nek azt mondta, úgy gondolja, hogy az őt ért atrocitás gyűlölet-bűncselekménynek számít. Szerinte a szervezőknek vagy a rendőröknek a náci szólamokat skandálókat ki kellett volna emelniük a tömegből.

Orosz Ferenc az MTA doktora (2004) és a biológiai tudomány kandidátusa. (1989)

HVG/MTI