Elsöprő iszlamista erőszakhullám Franciaországban

Bertrand Nzohabonayo, a joué-les-tours-i merénylő

Bertrand Nzohabonayo, a joué-les-tours-i merénylő

Franciaországban tovább nőtt az iszlamisták által elkövetett véres támadások száma.

Szombaton a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén egy férfi „Allah Akbar”-t kiáltozva, késsel támadt a szolgálatot teljesítő rendőrökre, és hármukat súlyosan megsebesített, mielőtt végül lelőtték.

Vasárnap este Dijon központjában szintén „Allah Akbar”-kiáltással békés járókelők közé hajtott egy autós, és tizenegy embert gázolt el, közülük ketten súlyosan megsérültek. A merénylő azt állította, hogy Palesztina gyermekeiért követte el a támadást.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter nyilatkozatában arról beszélt, hogy az iszlám hitre tért támadó zavarodottan viselkedett, ezért pszichiátriai megfigyelés alá helyezték.

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege úgy véli, hogy joué-les-tours-i merénylet az „Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport rendfenntartó erőket célzó támadásaira emlékeztet”. A támadások országszerte hatalmas visszhangot váltottak ki, miután az Iszlám Állam többször is felszólította híveit arra, hogy hajtsanak végre „hitetlenek” elleni támadásokat Franciaországban.

Amennyiben az Európai Unió hathatós és szigorú intézkedésekkel sürgősen nem szab gátat a folyamatossá vált iszlamista offenzívának, a franciaországi tűzfészekből kiindulva Európa több országát érintheti az erőszakhullám, amely el akarja söpörni a „hitetleneket”.