Újra Izrael ellen szavazott az ENSZ Ember Jogi Tanácsa

22:6 arányban, 8 tartózkodással fogadta el a testület újabb, Izraelt bíráló határozatát. A döntést vezető európai országok is megszavazták.

Németország, Franciaország, Hollandia, Dánia, Olaszország és Lengyelország is megszavazta kedden az ENSZ Ember Jogi Tanácsában (HRC) azt a határozatot, amely ismét elmarasztalja a zsidó államot a „megszállt területeken” folytatott politikájáért. A 19 paragrafusból álló dokumentum a palesztinok életkörülményeit, a „súlyos emberi jogsértéseket” bírálja Júdea-Szamáriában (Ciszjordánia), Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben.

Csak egy paragrafus szól a terrorszervezetek Gázából Izraelre irányuló rakétatámadásairól is, de még ez sem említi név szerint a Hamászt, ahogy nincs szó a Palesztin Hatóság felelősségéről sem az alá tartozó területeken. A határozat Izrael szemére veti azt is, hogy a palesztinokkal szemben az izraeli telepeseket támogatja Ciszjordániában.

Az európai országok közül nemmel szavazott Ausztria és Bulgária, tartózkodott a Cseh Köztársaság, Nagy-Britannia és Ukrajna. (Magyarország jelenleg nem tagja a tanácsnak.) Bahrein, amely nemrég döntött az Izraellel való kapcsolatai normalizálásáról, nem volt jelen a szavazáson.

Az ENSZ működését kritikusan monitorozó UN Watch civil szervezet éles hangú, a testület elfogultságát bíráló közleményt adott ki. A szervezet vezetője, Hillel Neuer egyértelműnek nevezte, hogy a határozat szövegét „szó szerint a palesztinok írták” iszlám államok, mint pl. Pakisztán vagy a venezuelai Maduro-rezsim támogatásával. „Valójában a határozat nem a palesztin emberi jogokról szól, hanem Izrael démonizálásról” – közölte a UN Watch vezetője.

„Ha a határozat valóban az emberi jogokról szólna, akkor nem ignorálná a Palesztin Hatóság által elkövetett visszaéléseket, önkényes gyilkosságokat, kínzást és önkényes fogva tartásokat” – jelentette ki Neuer. Izrael hosszú évek óta bírálja a HRC tevékenységét, mondván, aránytalan mértékben fókuszál a zsidó államra, miközben figyelmen kívül hagyja autokrata rezsimek és kormányok tetteit – sőt, tagokként is megtűrik őket.

A szervezet 2007 óta visszatérő eleme az ún. „7-es tétel”, tehát „az emberi jogi helyzet Palesztinában és megszállt arab területeken”, ez alapján ítélik el állandóan a zsidó államot. Donald Trump amerikai elnök emiatt a nyilvánvaló egyoldalúság miatt lépett ki 2018-ban a tanácsból. A Biden-adminsztráció vissza akar ugyan térni a HRC-be, de hangsúlyozta, hogy „hibásnak” tartja jelenlegi formájában, így reformra szorul.