Életbe lépett a kóser-vágás tilalma Flandriában

Belgium bizonyos tartományaiban életbe lépett a kóser-vágást tiltó törvény, miután a regionális parlamentek új állatvédelmi törvényei kikötik a jószágok vágás előtti kötelező elkábítását.

A sehita tilalma a zsidók által sűrűn lakott, észak-belgiumi Flandriában január elsejével lépett életbe, azonban annak kiterjesztése várható a francia-ajkú Vallónia régióra is ez év szeptemberében.

Helyi rabbik szerint a törvény szögegyenest szembe megy azon zsidó törvénnyel, mely szerint a levágandó állatnak sértetlennek és jó egészségben levőnek kell lennie a vágás előtt. A vágás előtti elkábítás a húst rituálisan fogyaszthatatlanná teszi, hiszen az állat nem tud kivérezni. Nem beszélve arról, hogy ha az állatot elektromos áramütés éri a vágás előtt, vagy letaglózzák, lehetetlen megítélni, hogy az állat életben volt-e egyáltalán a vágás kezdetekor.

A letaglózás nélküli vágást számos európai ország ellehetetlenítette. Dánia, Norvégia, Svédország és Svájc úgy ítélte meg, túlságosan brutális bánásmód ez a jószágokkal szemben.

Belgiumnak, Európa törvényhozó fővárosának ezen régiói a vallásellenes intézkedést a mindannyiunk által nagy becsben tartott közös európai értékek ellenében hozták meg,” nyilatkozta Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke.

Vezető Európai Uniós tisztviselők újra és újra megerősítik a zsidó közösséget abban, hogy Európa nem létezhet nélkülük. Ezen tilalmak azonban aláássák ezeket az állításokat és zsidó életeket sodornak veszélybe.”

Forrás: European Jewish Congress