Leszavazta Madrid az Izrael-bojkottal kapcsolatos törvényjavaslatot

Madrid képviselőtestülete elvetett egy Izrael bojkottálására felhívó határozatot, nem sokkal azután, hogy a spanyol bíróság egy másik város hasonló törvényjavaslatát is felfüggesztette.

Egyedül a szélsőbaloldali, a városi tanács legnagyobb, 57-ből 27 üléssel rendelkező AhoraMadrid párt támogatta az általa benyújtott törvényjavaslatot a múlt heti szavazáson, tájékoztatott erről az ACOM figyelő szervezet. A határozat kimondta, Madrid „izraeli apartheid-mentes övezet.”

A múlt hónapban a dél-kelet-spanyolországi Alicante elsőfokú bírósága függesztett fel egy olyan Izraelt elítélő határozatot, melyet korábban San Vicente del Raspeig városi tanácsa elfogadott, hogy ezzel csatlakozzon a nemzetközi BDS mozgalomhoz.

A spanyol-izraeli kapcsolatok javításáért tevékenykedő ACOM (Acción y Comunicación sobre Oriente) szervezet és egyéb csoportok jogi és lobbi tevékenységeinek eredményeképpen több, mint 30 spanyol önkormányzatok által indítványozott, Izrael bojkottjával kapcsolatos határozatot sikerült felfüggesztetni, illetve teljesen elvetetni.

Spanyol bíróságok, beleértve a legfelsőbb bíróságot két esetben, több, mint egy tucat esetben tettek semmissé önkormányzatok által korábban már megszavazott BDS határozatot. Számos esetben a bírók alkotmányellenesen diszkriminatívnak ítélték az Izrael-bojkott mozgalmat.

Más esetekben a városi tanácsok önként vetették el javaslataikat, miután az ACOM jogi lépéseket helyezett kilátásba ellenük.

A spanyol BDS mozgalommal szemben aratott számos győzelem ellenére az ország több tucat községe továbbra is lelkesen támogatja a bojkott mozgalmat, többen, mint bármely más EU tagállamban.

Forrás: JTA