Egyre több civil szervezet aggódik Görögországért

simonGörögországban igen aggasztó a szélsőjobboldal előretörése. Egyre nagyobb az Arany Hajnal párt támogatottsága, és annak nyílt antiszemitizmusa és rasszizmusa kezdi veszélybe sodorni a görög állampolgárokat és az országban élő bevándorlókat egyaránt.

Két esetben is kívülről próbálnak hatni a görög vezetésre civil szervezetek vezetői annak érdekében, hogy a befolyásos törvényhozók fordítsanak nagyobb figyelmet a szélsőjobboldalra.

A többek között az antiszemitizmus ellen is küzdő Simon Wiesenthal Központ a minap kétségbeesésének adott hangot, levélben fordult a görög elnökhöz. A Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója Dr. Shimon Samuels arra hívta fel a görög elnök, Karolos Papoulias figyelmét, hogy az országszerte elérhető újság, a Poto Thema címlapján az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt parlamenti képviselője és egyben szóvivője, Ilias Kasidiàris látható félmeztelenül, karján hatalmas horogkereszt tetoválással.

Samuels szerint: „Görögország – a demokrácia ősi bölcsője – parlamentjében mára nácik ülnek. Az Arany Hajnal nem csupán a zsidókra, romákra és homoszexuálisokra nézve fenyegető, mint az 1930-as évekbeli elődöknél. A párt veszélyes minden görögre, legyen akár állampolgár, vagy bevándorló.”

Forrás: CFCA

Forrás: CFCA

Majd így folytatta: „A horogkereszt törvényen kívüli Németországban, és Berlin már jelezte igényét az iránt, hogy az egész Európai Unióban betiltsák.” Azaz úgy érzi, határozottabb és kevésbé megengedő politikát kellene folytatnia a görög vezetésnek.

Samuels mellett Elisa Massimino is felemelte hangját a görög helyzettel kapcsolatban. Levélben kérte Barack Obamát, az Amerikai Egyesült Államok elnökét Massimino, a Human Rights First emberjogi szervezet ügyvezetője, hogy gyakoroljon nyomást találkozója során a görög miniszterelnökre, Antonis Samaras-ra annak érdekében, hogy Görögország lépjen fel határozottabban az antiszemtizmus és gyűlöletcselekmények elkövetése ellen. Görögországban az elmúlt évek során nőtt az antiszemita incidensek száma, és az Arany Hajnal támogatottsága egyre nő. Ők pedig nyíltan és zajosan idegengyűlölők.

Massimino szerint bár a többi politikai vezető Görögországban nem támogatja nyíltan az Arany Hajnal nézeteit, de nem is lépnek fel ezen intoleráns politikai erők ellen. Szerinte ennél jóval erélyesebben kellene tenni a xenofób és antiszemita diskurzus ellen. A gyűlöletbeszédet el kell utasítani egyértelmű kijelentésekkel a politikai és civil vezetők részéről, és meg kell szabadulni a megbélyegző előítéletességtől és gyűlölettől.

forrás: Simon Wiesenthal központ honlapja és CFCA