Meghalt a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László

TEV - CsatáryÉletének 99. évében elhunyt Csatáry László – értesült a Bors. A férfi ellen háborús bűntettek miatt folyt eljárás Szlovákiában és Magyarországon is, ősszel el is ítélhették volna.

Ősszel két országban is tárgyalásokat tartottak volna Csatáry László ügyében. Az idős férfi ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség június közepén nyújtott be vádiratot háborús bűntett gyanújával.

A volt csendőrparancsnok állítólag szándékosan nyújthatott segítséget tizenkétezer zsidó begyűjtéséhez, kínzásához és kivégzéséhez. Az itthon indult eljárást a Fővárosi Ítélőtábla egy hónappal ezelőtt felfüggesztette, az indoklás szerint Csatáryt az említett bűncselekményekért egyszer már elmarasztalták. 1948-ban Szlovákiában halálra ítélték, később ezt életfogytiglanra változtatták.

A Fővárosi Főügyészség fellebbezett, így ősszel újabb tárgyalás várt volna Csatáryra, szeptember 26-án pedig a szlovákiai Kassán arról születhetett volna döntés, melyik büntetés-végrehajtási intézetben töltse le az életfogytig tartó büntetését.

Csatáry László azonban a Bors információi szerint szombaton elhunyt. Úgy tudjuk, az idős férfit régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az elmúlt napokban ezért volt az egyik fővárosi kórházban. Ráadásul tüdőgyulladást kapott, ezért egy másik kórházba szállították át, ahol azonban a szervezete feladta a harcot.

Informátorunk elmondta, utolsó napjaiban is számos helyen felismerték, és megjegyzéseket tettek rá a múltjával kapcsolatban, s az ellene másfél éve tartó eljárás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott.

A Bors megkérdezte a férfi ügyvédjét is, aki csak röviden reagált megkeresésünkre.

– A haláleset tényét meg tudom erősíteni – mondta dr. Horváth B. Gábor.

Más forrásból azonban úgy értesültünk, hogy időközben Kanadában is elkészült egy hivatalos jelentés Csatáry Lászlóról, amely ártatlannak minősítette. A férfi sokáig élt a tengerentúlon, az eljárások során a bűnösségét mindvégig tagadta, állítása szerint csak tolmácsként dolgozott a németeknek.

Tavaly áprilisban a Simon Wiesenthal Központ kiadta legfrissebb jelentését a tíz legkeresettebb náci háborús bűnösről, amelyen Csatáry László Lajos Ladislaus Csizsik-Csatary néven szerepelt. A férfi a kassai gettó parancsnokaként zsidók ezreit deportálhatta Auschwitzba.

A haláltábort kevesen élték túl, de a túlélők visszaemlékezései alapján Csatáry szadista volt, aki kutyakorbáccsal verte a deportálására váró embereket.

forrás: borsonline.hu