Antiszemita inzultussal fogadták a Maccabi Haifát Berlinben

Szurkolóikat sörösdobozokkal hajigálták, „szaros zsidóknak” nevezték. Egy német szurkoló izraeli zászlót zsákmányolt, és megpróbálta felgyújtani.

 

Az Union Berlin labdarúgócsapata az Európai Konferencia Liga keretében a Maccabi Haifát fogadta csütörtökön a berlini Olimpiai Stadionban, amely az 1936. évi olimpia alkalmából épült. Ez volt az első alkalom, hogy izraeli csapat játszott a létesítményben – írja a Szombat a The Times of Israel cikke nyomán.

A több mint 23 ezer néző között mintegy ezer Maccabi szurkoló is helyet foglalt. A Német-Izraeli Baráti Társaság ifjúsági tagozatának Twitter-közleménye szerint a vegyes szurkolói szektorban a vendégeket inzultus érte a hazaiak részéről.

Mint írták, sörrel dobálták meg és többek között „szaros zsidóknak” nevezték az izraeli szurkolókat, az egyik Union-szurkoló pedig megpróbált meggyújtani egy női szurkolótól elvett izraeli zászlót, amíg a polgárőrök ebben meg nem akadályozták. „Voltak olyan Union-szurkolók is, akik felszólaltak ez ellen a viselkedés ellen. A biztonság kedvéért átvonultunk a Maccabi blokkjába” – közölte az egyesület.

Az Union a mérkőzés előtt közölte, hogy a meccsre az izraeli nagykövetség dolgozóit, a House of One zsidó-keresztény-iszlám párbeszéd projekt képviselőit, a Makkabi Berlin helyi klub sportolóit és másokat is vendégül látnak. „Tudjuk, hogy ez a mérkőzés a sporton túl is nagy jelentőséggel bír haifai vendégeink és a berlini zsidó közösség számára” – jelentette ki Dirk Zingler, az Union elnöke.

A Maccabi Haifa a mérkőzés után nem tett említést az incidensekről. „Köszönjük a nagyszerű vendéglátást. Izgalmas meccs volt az önök és a mi szurkolóink előtt, ebben a stadionban, amelynek jelentősége van” – írta a klub a Twitteren. „Köszönjük, és találkozunk újra Izraelben”.

Az Union Berlin szurkolói blogja, a Textilvergehen szerint azonban a „gusztustalan” és „abszolút szégyenletes” szavakkal nem is lehet eléggé leírni a történteket. „Közösségként csődöt mondtunk. (…) A mi átkozott kötelességünk, hogy zsidók biztonságban érezhessék magukat Németországban. Csütörtök este pedig ismét bebizonyosodott, hogy erre nem vagyunk képesek. Nem tudjuk ezt sem az izraeli zsidók, sem a németországi zsidók számára nyújtani. Nyilvánvalóan továbbra is számít, hogy zsidó vagy-e vagy sem, ha zavartalanul akarsz élvezni egy futballmeccset” – írta személyes hagú bejegyzésében Sebastain Fiebrig.

A Német-Izraeli Társaság ifjúsági tagozata köszönetét fejezte ki a szurkolók többségének támogatásáért. „Köszönjük a szolidaritási hullámot az interneten és az Union szurkolóinak, akik a stadionban szolidaritást vállaltak velünk!” – írták a Twitteren. „Az unionosok többsége barátságosan fogadta a Maccabit és együtt ünnepelték a focit”. A meccs egyébként 3:0-ra végződött a házigazdák javára.