Felháborodtak a holland zsidók a szélsőjobbos politikuson

A korábban még kipában is tüntető Thierry Baudet most közölte, hogy a zsidók nem sajátíthatják ki a világháborút és a holokausztot.

Hollandiai zsidók élesen elítélték a parlament egyik ismert szélsőjobboldali képviselőjének beszédét, amelyben az kijelentette: a zsidók „nem követelhetik maguknak” a második világháborút – írja az Algemeiner. Thierry Baudet, a négy képviselővel rendelkező, radikálisan bevándorlás- és EU-ellenes Forum voor Democratie (FvD) vezetője szerdai beszédében azt mondta, hogy „a második világháború nem egy bizonyos csoporté”.

A hét elején a holland zsidó közösség arra szólította fel a parlamenti képviselőket, hogy ítéljék el a holokauszt képeinek felhasználását oltásellenes aktivisták részéről. Válaszul Baudet a „holokauszt” szót idézőjelbe tette, és hozzátette, hogy „a háború nem a tiétek, mindannyiunké”.

Az excentrikus politikus még rá is dobott egy lapáttal a parlamentben elmondott beszédében. Mint mondta, a második világháború témája „egy nagyon érdekes, nagyon összetett történelmi kérdés, de nem egy bizonyos csoport vagy etnikum tulajdona”. Nem volt hajlandó bocsánatot kérni azért sem, hogy idézőjelbe tette a „holokauszt” szót, mondván, csupán idézett valakit.

Ronny Naftaniel, a hollandiai zsidó közösséget képviselő ernyőszervezet, a Centraal Joods Overleg képviselője „undorítónak” minősítette Baudet megjegyzéseit. „Ez rendkívül helytelen” – idézte a lap a szavait. „Természetesen nem sajátítjuk ki a második világháborút. A zsidó népet ért szenvedésekről beszélünk. Elmondhatom, hogy a közösségemben az emberek rosszul vannak ettől.”

Aron Vrieler, a CIDI Izrael-párti holland szervezet szóvivője megjegyezte, hogy Baudet idézőjelei a holokauszt említésénél, valamint a kisajátításról szóló beszéde „pontosan ugyanazokat a rejtett antiszemita üzeneteket jelenti, amelyeket a szélsőbaloldal, a szélsőjobboldal és a radikális iszlám a második világháború óta hangoztat”.

Baudetről ez év elején derült ki, hogy WhatsApp csoportokban rasszista megjegyzéseket tesz, tavaly pedig azután mondott le a párt vezetéséről, hogy kiderült, a párt ifjúsági tagozatának tagjai WhatsApp csoportjukban náci dalokat osztottak meg. Lépését akkor azzal indokolta: Ha az illetők antiszemita módon viselkedtek, akkor „el kell hagyniuk a pártot, és lemondásom a történtekért való felelősségvállalásomnak jele is.”

Thierry Baudet, aki a neves konzervatív filozófus, Roger Scruton tanítványa, tavaly interjút adott a Mandinernek, amelyben a szélsőséges FvD-t „klasszikus konzervatív pártnak” nevezte. Mostani antiszemita akciója azért is különös, mert eddig folyamatosan Izrael-párti módon szavazott a parlamentben, sőt, két éve kipában tüntetett a német kormány azon nyilatkozata ellen, hogy a zsidók ne viseljenek kipát Németországban.