Antiszemita chatek miatt kirúgtak 18 rendőrt Szász–Anhalt tartományban

A zsidó közösség megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy rendőrtanoncok erőszakos és antiszemita chatekben vettek részt.

Újabb antiszemita botrány Németországban: a keleti Szász-Anhalt tartományban 18 rendőrt elbocsátanak, mert a gyanú szerint egy rendőrfőiskola hallgatóiként részt vettek egy nemzetiszocialista, antiszemita, rasszista tartalmú, erőszakot dicsőítő osztálychatben – írja a Jüdische Allgemeine.

„A jelenlegi ismeretek szerint a 18 rendőr közül 11–en aktívan posztoltak ilyen tartalmú üzeneteket, videókat és képeket a chatcsoportban” – mondta Tamara Zieschang kereszténydemokrata belügyminiszter Magdeburgban.

A fiatal rendőrök belső chatcsoportja 2017 szeptemberétől 2021 decemberéig létezett. A több mint 5000 üzenetből legalább 50 antiszemita, rasszista vagy erőszakot dicsőítő volt.

„Ennek az osztálychatnek a tartalma nem csak engem sokkolt. Ez szégyen a tartományi rendőrségre nézve”

– mondta Zieschang.

A 18 rendőr közül négy ellen büntetőeljárás indult alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata, közösség elleni izgatás és állatpornográfia terjesztése miatt.

Szász–Anhalt tartomány zsidó közössége megdöbbenését fejezte ki a hírrel kapcsolatban. „A rendőrség a demokratikus elveket és az ország alkotmányát képviseli. A rendőrség és a belügyminisztérium felelőssége, hogy ezeket az értékeket és alapelveket rögzítsék a rendőrök oktatásában és képzésében” – figyelmeztetett a tartomány zsidó hitközsége.

A szász-anhalti zsidó közösségek regionális szövetsége ugyanakkor óva intett az eset általánosításától, és hangsúlyozták, hogy a tartományi rendőrök többsége kiváló munkát végez. Antiszemita indíttatású incidensek más szakmákban is előfordulnak,

„ez a kérdés korántsem csak a rendőrségen belüli ügy, hanem sajnálatos módon az egész társadalomban elterjedt probléma”

– hangsúlyozták.

Az ellenzéki szász-anhalti Zöldek is az ügy tisztázását sürgették. Frakciójuk a tartományi parlament jövő heti ülésére indítványt nyújtott be, amellyel „korszerű hibakultúrát” akarnak lehetővé tenni a szász-anhalti rendőrségen. Sebastian Striegel belpolitikai szóvivő „megdöbbentőnek és lesújtónak” nevezte a chatcsoportot, és mint mondta, az, hogy ilyen rossz szellem uralkodhatott a rendőrök között éveken át, „a legnagyobb aggodalomra ad okot”.

A magdeburgi parlament CDU-frakciója is súlyos következményeket helyezett kilátásba és az ügy tisztázását követelte. Belpolitikai szóvivőjük, Chris Schulenburg kijelentette: antiszemita, erőszakot dicsőítő vagy embertelen kijelentéseknek nincs helye a tartományi rendőrségen.

„Helyes, hogy azonnali fegyelmi intézkedéseket hoztak a csevegésben résztvevőkkel szemben, akik még mindig állami szolgálatban vannak. A rendőrségbe vetett bizalomhoz elengedhetetlen az ügy további feldolgozása” – hangsúlyozta.