A német kormány feltárná az antiszemitizmus okait

Több évre elosztva mintegy 35 millió eurót költenek olyan kutatásokra, amelyek kimutathatnák, miért lángolt fel újra az antiszemitizmus az utcákon éppúgy, mint az iskolákban.

)

A német kormány több mint 35 millió euróval fogja megfinanszírozni az antiszemitizmus, a gyűlölet és a rasszizmus okait vizsgáló kutatási projekteket, az ilyen jelenségek elleni szélesebb küzdelem részeként – jelentette be szerdán a német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium.

Anja Karliczek miniszter kijelentette: „Több mint szégyenletes, hogy a németországi zsidók fenyegetve érzik magukat. Az antiszemitizmusnak és a rasszizmusnak nincs helye Németországban. Ezek mérgezőek és nagy veszélyt jelentenek a társadalmi kohézióra. Határozottan küzdenünk kell ez ellen a méreg ellen. De csak az ellen tudunk harcolni, amit megértünk.”

„Szeretnénk bővíteni a tudásunkat, hogy hatékonyan tudjunk küzdeni a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen” – tette hozzá Karliczek. „Az általunk finanszírozott kutatási projektek hozzájárulnak ehhez a megértéshez, és segítenek megfelelő intézkedéseket hozni az antiszemitizmus megelőzésére és leküzdésére az oktatásban, a civil társadalomban és a politikában.” A kutatócsoportok többek között azt vizsgálják majd, hogyan jut el az antiszemitizmus a gyerekekhez az iskolákban, és mit tehet a lakosság az online gyűlöletbeszéd elleni immunizálás érdekében.

A német kormány hangsúlyozta: zsidó szempontokat is szisztematikusan be fognak vonni a kutatásokba.”Lépéseink megalapozásához elengedhetetlen az antiszemitizmus, a jobboldali radikalizmus és a rasszizmus aktuális megnyilvánulásainak megbízható ismerete” – jelentette ki Felix Klein, az antiszemitizmus elleni küzdelemért és a németországi zsidó élet előmozdításáért felelős kormánybiztos.

Németországban a Covid idején lángolt fel újra az antiszemitizmus, főként a lezárások ellen tüntetők egy részénél, akik a vírussal kapcsolatban összeesküvési elméleteket és antiszemita tartalmakat osztottak meg, illetve hirdettek nyíltan az utcai tüntetéseken. Idén tavasszal pedig Izrael gázai terrorellenes harca vívta ki az antiszemita szélsőbaloldal és számos, Németországban élő iszlamista haragját: ahogy Európa több nagyvárosában, Németországban is migrációs hátterű emberek és szélsőbaloldaliak tartottak Izrael-ellenesnek nevezett, valójában szélsőséges, antiszemita tüntetéseket (ugyanakkor több városban Izraellel és a zsidósággal szolidaritást vállaló tüntetéseket is tartottak).

Legutóbb a berlini melegfelvonuláson történtek antiszemita atrocitások. Mint arról beszámoltunk, a tüntetők “cionista sajtónak” nevezték a megjelent újságírókat, akadályozták a munkájukat, célzottan lefilmezték őket, a megafonon uszítottak ellenük, sőt tettlegességre is sor került.