Példátlan antiszemita hullám Európában

Izrael gázai védekező hadjáratát régen nem látott zsidóellenes, hangulatkeltő megmozdulások kísérik Európa-szerte. Már szó nincs arról, hogy ez Izrael-kritika volna.

A több hete tartó izraeli-palesztin összecsapások nyomán Európa több nagyvárosában tartottak arabok és szélsőbaloldaliak Izrael-ellenesnek nevezett, valójában szélsőséges, antiszemita tüntetéseket. Zsinagógákat és zsidó intézményeket támadtak meg, izraeli zászlókat égettek, Tel Aviv lebombázását követelték, antiszemita rigmusokat harsogtak német, brit, spanyol és belga városokban.

Németországban durvult el leginkább a helyzet, a haolam.de német zsidó portál egyenese „pogromhangulatról” ír. Berlinben, Frankfurtban, Kölnben és Hamburgban tüntetők ezrei (sokan migrációs hátterűek) vonultak fel, és azt skandálták, hogy „izraeli gyerekgyilkosok”, Lipcsében azt, hogy „rohadt zsidók”. Berlin Neukölln városrészében a tüntetők össze is csaptak a rendőrökkel, akiket kövekkel és üvegekel dobáltak meg. Gelsenkirchenben kövekkel dobálták meg a zsinagógát, és azt üvöltözték, hogy „zsidó disznók”, a rendőrök nem avatkoztak közbe. Akadtak tüntetők, akik azt a táblát emelték a magasba, hogy „A cionisták ellen, nem a zsidók ellen.”

A Welt am Sonntag információi szerint a tüntetések résztvevői és szervezői egyébként az olyan palesztin terrorszervezetek köreiből kerültek ki, mint a Hamász, a PFLP vagy a Muszlim Testvériség. A német hatóságok „török szélsőjobboldaliakra” hárították a felelősséget. Ugyanakkor a pártok között egyetértés jött létre abban, hogy be kell tiltani a (Németországban valamiért máig működő ) PFLP-t

Számos német politikus bélyegezte meg a hétvégén kulmináló gyűlöletkeltést. Wolfgang Schäuble (CDU) parlamenti elnök kemény büntetéseket követelt az uszítóknak, szerinte az antiszemitizmusra nincs mentség. Ugyanígy elítélte a zsidóellenes megmozdulásokat Annalena Baerbock, a Zöldek elnöke, jelenleg a legnépszerűbb német kancellárjelölt. Még a radikális jobboldali AfD szóviője, Jörg Meuthen is azt írta az Israel National News-nak, hogy dühösek és sokkolja őket, ami a német utcákon történt. Ez álláspontjuk szerint főként annak köszönhető, hogy a politika mindkét felet egyaránt hibáztatja a konfliktusért, de az elhibázott német migrációs politika következménye is.

A WertInitiative zsidó szervezet szerint „mi zsidók olyan gyűlölethullámot tapasztalunk jelenleg, amilyet már rég nem láttunk. Elfogadhatatlan, hogy veszélyben legyen a biztonságunk és ismét félnünk kelljen.” Az amerikai Anti-Defamation League (ADL) különösen felháborítónak tartotta német zsinagógák megtámadását, valamint egy Kristályéjszaka-emlékmű vandál megrongalását.

Több német városban ugyanakkor Izraellel és a zsidósággal szolidaritást vállaló tüntetéseket is tartottak a hétvégén. Szolidaritását fejezte ki a zsidósággal Aiman Mazyek, a Németországi Muszlimok Központi Tanácsának elnöke is, elfogadhatatlannak nevezve a zsinagógák elleni támadásokat.

Londonban a szervezők szerint 100 ezren gyűltek össze, a 12-es csatorna felvételei szerint a tüntetők izraeli zászlókat téptek le, gyújtottak fel, illetve tapostak meg. Párizsban a rendőrség előbb nem adott engedélyt egy nagyobb palesztinpárti tüntetésre, azt végül mégis megtartották, mire a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a tömeg szétoszlatására. A hatóságok szerint komoly kockázata volt a tömeges antiszemita incidenseknek, ezért tiltották be a felvonulást. Brüsszelben 3000 fős tüntetés zajlott, Izrael belgiumi nagykövete szerint a tüntetők azt ordítozták: „halál a zsidókra”.