Hamar lemondott az antiszemita görög miniszter

dimitrisz kamennoszAz antiszemitizmus akkor is ördögi, ha „csak”az utcákon lappang, ha azonban politikai rangra emelkedik, komoly baj van, bizonyította ezt több ízben is a történelem. Ezen túl is súlyosbítja a helyzetet, ha az érintett politikai vezetés gazdasági válsággal is küzd, esetleg bűnbakot, felelőst keres a problémákfelvázolásához. Ez történt Görögországban ahol keddről szerdára virradó éjszaka nyilvánosságra jutott, hogy Alekszisz Ciprasz kormányfő kabinetjében infrastrukturális miniszterhelyettesi tárcát kapott a közismereten antiszemita nézeteket valló Dimitrisz Kammenosz.

A görögök és az egész nemzetközi közvélemény megrökönyödéssel fogadta KammenoszArbeit mach frei kinevezését, talán ez vezetett oda, hogy a miniszterhelyettes 12 órával kinevezése után pártja vezetőjének Panosz Kammenosz honvédelmi miniszternek felszólítására lemondott. A jobboldali független görög ANELL párt politikusa hol zsidóellenes, hol homofób nézeteiről vált hírhedtté. A nyár folyamán a Facebookon pl. az auschwitzi „Arbeit macht frei” felirattal élcelődött, a Twitteren pedig megkérdezte: „Jegyzik a zsidók támadásait ellenünk?” Összes megjegyzését nem ismerhetjük, mert Twitter fiókját közvetlenül kinevezése után kitörölte. Egy bizonyos, tőle ered az a közismert, összeesküvés elméletet példázó mondás is hogy 2001. szeptember 11-én „…egyetlen zsidó sem dolgozott a 2500-ból a World Trade Centerben”.

A sértő bejegyzések ellen tiltakozókhoz még június 24-én csatlakozott a Görögországi Zsidó Közösségek Központi Vezetősége (Central Board of Jewish Communities in Greece) egy közlemény kiadásával, amelyben felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Kammenosz trivializálta a holokauszt borzalmait. Kammenosz egy képet közölt Auschwitz bejáratáról, amelyen át annak idején másfél millió zsidót tereltek a tábor területére, ahol a nácik kínozták és végezték ki őket, többnyire gázkamrákban. A jól ismert fotón azonban a bejárat „Abeit macht frei” feliratát a politikus Twitter és Facebook bejegyzésében kicserélte a “We stay in Europe” jelmondatra. (ld. kép).

A zsidó közösségek közleménye felszólította a görög országgyűlés elnökét, és minden demokratikus pártot, hogy ítélje el a hatmillió áldozatot követelő holokauszt trivializálását, hiszen senki nem lehet közömbös ezzel a jelenséggel szemben. Ez olyan lenne, mintha újra megnyitnák Auschwitz kapuját. Egy újabb bűntény az emberiség ellen.

Egyébként a görög zsidók közleménye is, de más sajtóforrások is folyamatosan arra intik az olvasót, ne tévesszék össze Dimitrisz Kammenost Panos Kammenos-szal, akinek csak a neve hasonló, valójában ő ugyanennek a kabinetnek a védelmi minisztere, a Syriza radikális baloldali koalíció egyik partner pártjának a vezetője.

Feltehetőleg azonban ez mégis megtörtént, azaz a média valószínűleg mégis összetévesztette a két politikust, mivel a parapolitiki.com weboldal Panos Kammenos-nak tulajdonította azt a mondást, mely szerint Görögországban csak az ortodox egyház fizet adót, sem a buddhisták, sem a moszlimok, sem a zsidók nem viselnek közterheket. Egy másik parlamenti képviselő Stavroula Xoulidou pedig azt találta mondani, hogy a cionista világmozgalom a görög népet fenyegeti.