Bojkottálták a holokauszt-emléknapot egy német iskola muszlim hallgatói

Az igazgató szerint nincs gond a hallgatók kritikus hozzáállásával, mert az a párbeszéd alapját jelenti.

Több arab és török származású diák is heves tiltakozását fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából tartott megemlékezéssel szemben egy német iskolában – írta a Jerusalem Post. „Néhány muzulmán hallgató kijelentette, hogy nem fog részt venni az eseményen” – mesélt a Gelsenkirchen városában történtekről Florian Beer, az iskola egyik tanára a Der Westen nevű német lapnak.

A január 27-i emléknap alkalmából az intézmény diákjai közül többen is csatlakoztak ahhoz a nemzetközi akcióhoz, melynek keretein belül fotókat tettek magukról közzé. A kezükben lévő táblákra az „Én emlékezek” és „Mi emlékezünk” szövegeket írták. A német iskolában kiállított fotókra azonban később „B***** meg Izrael, szabad Palesztinát!” feliratokat firkáltak. Az intézmény közleménye szerint nem sikerült azonosítani az elkövetőket.

Az iskola igazgatója, Günter Jahn megdöbbentő kommenteket fűzött a történtekhez. Szerinte ugyanis a diákok ellenállása az emléknappal szemben helyesnek tekinthető, hiszen „fontos, hogy legyen kritika, mert az a párbeszéd alapját jelenti”. A férfi hozzá tette: „Az Izraellel szembeni kritikára néhány közösségen belül egyszerűen szükség van”.

A Weiterbildungskolleg Emscher-Lippe iskolának körülbelül 500 diákja van, és 40 százalékuk bevándorlók utódai. Beszámolók szerint a hallgatók közül többen azt kérdezték panaszkodva: „Miért mindig a zsidókról van szó?”.

Dr. Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója az ügy kapcsán kiemelte: „Épp a muzulmán hallgatóknak volna legnagyobb szükségük a holokausztról szóló oktatásra”. A világhírű nácivadász szerint a hasonló események esetében a német államnak különösen nagy figyelmet kellene fordítania az antiszemita tradíciókkal rendelkező országokból érkező családokra is.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, egy friss jelentés szerint Németországban megduplázódott az antiszemita támadások száma 2016-ra az előző évhez képest. A dokumentum szerint 2015-ben 194 antiszemita incidenst regisztráltak január és szeptember között Németországban, ez a szám 461-re nőtt a 2016-os év ezen időszakában.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post