A haredi zsidók az antiszemita incidensek elsőszámú áldozatai

Nyugaton a könnyen felismerhető zsidók, különösen a haredi zsidók az antiszemita támadások legfőbb áldozatai, beleértve a verést, a leköpést és egyéb atrocitásokat – írja a The Jerusalem Post. 

 

A nyugati világban elkövetett antiszemita támadások fő áldozatai a haredik(ultraortodoxok) – derül ki a 22. éves Antiszemitizmus Világjelentésben foglaltakból.

A hétfőn közzétett tanulmányt a Tel Aviv-i Egyetem Kortárs Európai Zsidóságot Tanulmányozó Központja készítette a Holokauszt Emléknap előestéjén a Rágalmazásellenes Ligával (ADL) együttműködve.

A láthatóan azonosítható zsidók, különösen a haredik, a Nyugaton elkövetett antiszemita támadások fő áldozatai, beleértve a verést, a leköpést és a tárgyakkal való megdobálást – áll a jelentésben.

A jelentés szerint nemcsak azért támadják őket, mert könnyen felismerhetők, hanem azért is, mert sebezhetőnek tartják őket, és nem valószínű, hogy vissza tudnak vágni.

A jelentésben vizsgált támadások jogilag antiszemita gyűlölet-bűncselekményeknek minősülnek, de az elkövetők motivációit nehéz felismerni, és többféle indítékból is származhatnak.

A jelentés több tucat bejelentett támadást vizsgált New Yorkban, ahol az Egyesült Államokban a legtöbb támadás történt, Londonban, ahol Európában a legtöbb támadás történt, és más városokban. Az összehasonlító tanulmány szerint a zsidók elleni fizikai támadások általában a nagyvárosi központok néhány koncentrált területén történnek, általában az utcán vagy tömegközlekedési eszközökön, nem pedig zsinagógák vagy más zsidó intézmények közelében vagy azokban. A tanulmányban vizsgált támadások többsége nem tűnt előre megfontoltnak.

„Kutatásunk azt jelzi, hogy a hatékony rendfenntartás, a vádemelés és a felvilágosító kampányok különböző nyugati országok kis számú városi területén jelentősen csökkenthetik az erőszakos antiszemita támadások számát” – mondta Prof. Uriya Shavit, a Tel Aviv-i Egyetem Kortárs Európai Zsidóságot Tanulmányozó Központjának vezetője.

„Az antiszemitizmus elleni küzdelemnek gyakorlatiasabb, mérhetőbb és átláthatóbb célokat kell tartalmaznia, és kevesebb nyilatkozatot és gevald [jiddisül segítség vagy riadalmi felkiáltás] kiáltást”

– tette hozzá.

 

 

forrás