Népszerűek az antiszemita összeesküvés-elméletek Ausztriában

Az elmúlt évek válságai erős táptalajt adtak az antiszemita összeesküvés-elméleteknek, az osztrák lakosság több, mint egyharmada úgy véli, a zsidók uralják a nemzetközi gazdasági világot – derült ki az osztrák parlamentben kedden bemutatott kutatásról, amelyet a Nemzetközi Alapítvány a Választási Rendszerekért (IFES) készített.

A 2000 fős mintán végzett reprezentatív felmérés szerint

a lakosság közel egyötöde gondolja úgy, hogy a zsidók túl nagy befolyással rendelkeznek Ausztriában, 18 százalék szerint pedig a „zsidó elit” felelős az áremelkedésekért.

A megkérdezettek 36 százaléka úgy véli, a mai zsidóság „előnyöket” akar kovácsolni magának a nácizmus alatti üldöztetésből, 19 százalék pedig egyetért azzal a kijelentéssel, miszerint „nem véletlen”, hogy a történelem során oly sokszor üldözték a zsidókat, és ezért legalább részben ők maguk is hibásak. A megkérdezettek egytizede gondolja úgy, hogy a koncentrációs táborokról szóló beszámolók el vannak túlozva.

A kutatás ugyanakkor biztató eredménnyel is szolgált: a felmérés vezetője, Eva Zeglovits beszámolt róla, hogy

a 16 és 25 év közötti fiatalok könnyen felismerik az antiszemitizmust a környezetükben,

legyen szó akár a közösségi médiáról vagy saját ismeretségi körükről.

Wolfgang Sobotka, a parlament elnöke hangoztatta, hogy az antiszemitizmus továbbra is veszélyt jelent a demokráciára, s kiemelte, hogy a jelenség nem szélsőséges politikai csoportok sajátja, hanem „mindenütt jól látható”.

„Sokféle eszközre és új gondolkodásmódra van szükségünk”

– szögezte le.

 

forrás