A fehérorosz elnök szerint a zsidók „gondolkodás nélkül lopnak”

Az izraeli külügyminisztérium tiltakozott amiatt, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök nemrégi egy korrupciós kérdésekkel foglalkozó tanácskozáson kijelentette: „a zsidók kiváltságos státuszt élveznek, és gondolkodás nélkül lopnak.”

„Itt egy harminc gyanúsítottat tartalmazó lista. Bocsássanak meg, nem vagyok antiszemita, de a vádlottak több mint fele zsidó. Mi folyik itt? Kiváltságos státuszuk van? Lopnak és nem gondolnak a jövőjükre? Fehéroroszországban mindenki egyenlő a törvény előtt. Zsidók, fehéroroszok, ukránok, oroszok és lengyelek is. Mindenki”

– mondta az államfő.

Yuval Fuchs, az izraeli külügyminisztérium Eurázsiáért és a Nyugat-Balkánért felelős igazgatóhelyettese behívatta a fehérorosz nagykövetet, és közölte vele, hogy

„a fehérorosz elnök kijelentése elfogadhatatlan, felháborító és egyértelműen antiszemita.”

Tavaly decemberben Lukasenko dicsérte Örményországot, és azt állította, hogy a népe okos, mert nincs köztük egyetlen zsidó sem.

„Ha Örményország gazdaságilag tönkre akar menni, lehet, hogy elveszítjük. De nem hiszem, hogy az örmények ostobák lennének. Az örmények okos emberek. Elvégre egyetlen zsidó sincs köztük. Tudja, hogy miért? Mert az örmények a legokosabb emberek”

– állította.

Megjegyzendő, hogy Örményországban valóban létezik egy körülbelül 400 főből álló zsidó közösség.