A BBC a nemzetközi antiszemitizmus-lista harmadik helyén

A Simon Wiesenthal Központ listáján a brit közszolgálati csatorna közvetlenül Irán és a Hamász terrorszervezet után következik.

Antiszemitának bélyegezte BBC-t a világ egyik legtekintélyesebb zsidó szervezete. A Simon Wiesenthal Központ – amely a híres nácivadászról kapta a nevét – a BBC-t a 3. helyre sorolta a „Globális antiszemitizmus top 10” éves listáján. Az első helyen Irán áll, a holokauszt tagadása és Izrael elleni fenyegetései miatt, majd a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin terrorszervezet következik.

„Meglepő lehet, hogy a BBC-t látjuk a listánkon, de a döntést, hogy a harmadik helyre kerüljön, hónapokig tartó intenzív vita és megbeszélés után hoztuk meg. Úgy véljük, a BBC az elmúlt évben több antiszemita incidensben is bűnös volt” – nyilatkozta a Daily Mail brit lapnak Marvin Hier rabbi, a központ vezetője.

„Az emberek azt gondolhatják, hogy neonáci csoportokat veszünk fel a listára, de a BBC azért van ott, mert amikor egy világszerte elismert szervezet engedi, hogy az antiszemitizmus beszivárogjon a tudósításaiba, az még alattomosabbá és veszélyesebbé teszi azt. Az emberek világszerte megbíznak a BBC-ben, és bíznak abban, hogy hitelesen tudósít a világ eseményeiről” – mondta.

A rabbi példaként kiemelte azt, ahogy a BBC beszámolt arról, hogy egy csoport férfi Izrael-ellenes jelszavakat skandálva megtámadott buszon ülő zsidó tinédzsereket. Az incidens az elmúlt hónapban történt a londoni Oxford Street-en, amikor a tizenévesek a hanukát ünnepelték.

„A BBC tévesen jelentette, hogy a buszon az egyik áldozat a muszlimokat szidalmazta. A felvételen azonban egy kétségbeesett zsidó férfi hallatszott, aki héberül beszélt és segítségért könyörgött” – mondta Hier rabbi. A Mail úgy tudja, a BBC kivizsgálta az esetet, és azt állítja, hogy az állítólagos sértés azért került bele, hogy a „lehető legteljesebb képet adják az incidensről.”

A jelentés ezenkívül elítélte Tala Halawa volt BBC-riportert, aki 2014-ben egy sor tweetet tett közzé, köztük azt, hogy „Hitlernek igaza volt” és a „cionisták nem tudnak betelni a vérünkkel”. Halawa azóta már nem dolgozik a BBC-nél.

A TEV is beszámolt róla, hogy tavaly a BBC egyik riportere azt állította, a holokauszt miatt Izrael elvesztette a realitásérzékét, és felnagyítja az őt érintő veszélyeket. „Izrael állama ma már egy regionális hatalom. Évtizedek óta megszállás alatt tartja a palesztin területeket. Itt sokan mégis csak az üldözés és a túlélés szemüvegén át tekintenek rá” — mondta Orla Guerin a Jad Vasem előtt állva. A brit zsidók az elmúlt évek során sokszor panaszkodtak az ír riporternőre, mivel szerintük súlyosan elfogult Izraellel szemben. A Jewish Chronicle zsidó lap főszerkesztője, a Board of Deputies of British Jews, és a Campaign Against Antisemitism szervezetek mind tiltakozásukat fejezték ki a BBC riportjával kapcsolatban.