Kik szítják az antiszemitizmust az amerikai campusokon?

Az Anti-Defamation League (ADL) felmérése szerint az Izrael-barát egyetemisták egyre inkább kiközösítettnek és lenézettnek érzik magukat. Nem véletlenül.

Az antiszemitizmust monitorozó zsidó szervezet, az ADL „Az Izrael-ellenes mozgalom az amerikai egyetemeken, 2020-2021” című jelentése kimutatta, hogy az egyetemeken a zsidó állam elleni gyűlöletkeltést meghatározott diákcsoportok és egyes professzorok vezetik.

A Students for Justice in Palestine (SJP) és a Jewish Voice for Peace (JVP) továbbra is a két legbefolyásosabb Izrael-ellenes, „anticionista” egyetemi csoport, amelyek gyakran együttműködnek más radikális baloldali és muszlim, a palesztin „ügy” mellett kiálló szervezetekkel.

Az SJP a legaktívabb Izrael-ellenes csoport az Egyesült Államok és Kanada egyetemi campusain. 180 helyi tagozata van, tüntetéseket szervez, a zsidó államot bojkottálni akaró BDS-határozatokat fogalmaz meg, és propagandát kelt a közösségi médián és más csatornákon keresztül.

Az ADL jelentése megállapítja, hogy 17 egyetem diákönkormányzata terjesztett elő szavazásra BDS-intézkedéseket 2020-21-ben, közülük 11 el is fogadta ezeket a bojkott-felhívásokat. Ez is tovább fokozta az Izrael-ellenes aktivizmust az amerikai egyetemeken.

A jelentés szerint a legradikálisabb aktivisták azt követelték, hogy tagadják meg Izrael létjogosultságát, és hogy oszlassák fel vagy semmisítsék meg a zsidó államot. Ők azok, akik támogatásukról biztosították az Izrael elleni erőszakos „ellenállást” (tehát a palesztin terrorizmust), és felszólítottak arra, hogy a „cionistákat” és az Izrael-párti diákokat tiltsák ki az egyetemi életből.

Az Izrael-ellenes egyetemi aktivisták által terjesztett antiszemita toposzok között szerepelt az az állítás, hogy zsidó vagy cionista hatalmi csoportok irányítják a médiát és a politikai eseményeket. „Az ilyen nyelvezet sok zsidó diák számára ellenséges légkört teremthet az egyetemen” – állapítja meg a jelentés, akárcsak azt, hogy az antiszemitizmus különösen idén tavasszal, Izrael és a Hamász 11 napos gázai konfliktusa idején növekedett számottevően.

„Az Izrael-ellenes mozgalom állandó pergőtüze, a cionizmus és a cionisták elleni retorikai támadásai sok zsidó diákot sérthet és megbánthat, ami miatt marginalizáltnak és elidegenedettnek érzik magukat” – állapította meg az ADL ügyvezető igazgatója. Jonathan A. Greenblatt szerint a szólásszabadság nem jelenti a zaklatás és a megfélemlítés szabadságát. „Bár minden diáknak joga van nyíltan kifejezni a véleményét Izraelről, az Izraellel szembeni kritika ürügyén tett antiszemita megjegyzések elfogadhatatlanok.”

A campusokon hosszú évek óta folyó Izrael-ellenes aktivitás miatt, amelynek során nemegyszer fizikailag is megtámadnak zsidó vagy Izrael-párti diákokat, Gideon Falter publicista ősszel a The Jerusalem Post-ban azt írta: „A holnap vezetőinek elméit a világ egyetemein csiszolják. Mégis, ezeket a diákokat sok nyugati egyetemen antiszemitizmussal etetik. Ez az egyik legnagyobb veszély, amellyel a zsidó világnak szembe kell néznie.”