A BBC szerint Izrael holokauszt-komplexusos, megszálló hatalom

Heves reakció követte a televíziós társaság riporterének megjegyzéseit, mellyel Izraelt holokauszt-komplexusos, megszálló hatalomként mutatta be.

Zsidó szervezetek szerint a BBC riportere azt állította, hogy a holokauszt miatt Izrael elvesztette a realitás érzékét, és nagyobbnak látja az őt érintő veszélyeket — írja az Arutz 7. 

A kifogásolt mondatok a jeruzsálemi megemlékezésekről készített riportban hangzottak el.

„Izrael állama ma már egy regionális hatalom. Évtizedek óta megszállás alatt tartja a palesztin területeket. Itt sokan mégis csak az üldözés és a túlélés szemüvegén át tekintenek rá”

— mondta Orla Guerin a Jad Vasem előtt állva.

A brit zsidók az elmúlt évek során sokszor panaszkodtak az ír riporternőre, mivel szerintük súlyosan elfogult Izraellel szemben. A Jewish Chronicle zsidó lap főszerkesztője, a  Board of Deputies of British Jews, és a Campaign Against Antisemitism szervezetek mind tiltakozásukat fejezték ki a BBC riportjával kapcsolatban.

„Guerin próbálkozása, hogy az izraeli-palesztin konfliktust a holokauszt borzalmaihoz kösse, durva és sértő”

— jelentette ki Amanda Bowman, a Board of Deputies alelnöke, hozzátéve, a brit zsidók bocsánatkérést várnak az ügyben.

A neves brit televíziócsatorna szerint félreértésről van szó — írja a The Times of Israel. Szóvivőjük elmondta, a riporter csak röviden tért ki Izrael jelenlegi helyzetére és nem kívánt semmiféle összefüggést találni a Holokauszt és a jelenlegi arab-izraeli konfliktus között.