Zsidót akart ölni a londoni szupermarketben

Megtámadtak egy zsidó férfit egy észak-londoni szupermarketben,. A támadó közben azt üvöltötte, hogy „találni akar egy zsidót, akit megölhet”– írja a The Jewish Chronicle.

A Metropolitan Police (londoni rendőrség) nyilvánosságra hozta a térfigyelő kamera képét egy férfiról, akivel a West Hampsteadben történt erőszakos támadást követően beszélni akarnak.

A december 2-án este 7 óra 20 perckor történt támadás akkor történt, amikor az áldozat munka után elhagyta a West Hampstead metróállomást. Állítólagos támadója egy nyilvános menórát gyalázott meg, amelyet a Hanuka ünnepére állítottak fel, amikor odalépett áldozatához és megkérdezte:

„Zsidó vagy?”

Hozzátette:

„Egy zsidót keresek, akit megölhetek”.

Az áldozat felhívta a rendőrséget, de azt mondták neki, hogy az eset nem indokol kiemelt intézkedést. A közeli Marks and Spencerbe menekült, ahol támadója, aki most már arcmaszkot viselt, kiabálva követte őt:

„Te zsidó vagy! Meg foglak ölni!”

A támadó ezután többször megütötte az áldozatot, többek között a fején, és azt kiabálta:

„Addig nem megyek el, amíg meg nem halsz”.

Az áldozat megpróbált elmenekülni, de a támadó követte, aki arabul kiabált, és kést rántott, és miközben azt ordította:

„Most megöllek, te zsidó”.

Ezután egy torokvágó mozdulatot tett, mielőtt elhagyta az üzletet.

A támadó a leírás szerint fekete bőrű, valószínűleg szomáliai származású,

25 és 30 év közötti, 180-180 centiméter magas volt. Karcsú testalkatú, rossz fogazatú, sötétzöld sapkát, sötét, nagy zsebekkel ellátott pufidzsekit, sötét nadrágot viselt kesztyű nélkül. Az üzletben sötét arcmaszkot tett fel. Angolul, kelet-londoni és külföldi akcentussal vegyesen, arabul beszélt.

A helyi polgárőrség, amelyet az áldozat hívott a támadás éjszakáján, azt mondta, hogy a kezdetben lassú reagálás ellenére a Met Police komolyan veszi az esetet.

Dave Rich, a CST politikai igazgatója elmondta: „Ez egy hihetetlenül súlyos, indokolatlan támadás volt, amelyet egyértelműen zsidóellenes gyűlölet motivált, és amely rendkívül ijesztő élményt jelentett az áldozat számára. Sokkal rosszabbul is végződhetett volna, ha nem sikerül leküzdenie támadóját, aki ezzel óriási bátorságról tett tanúbizonyságot.

„Aggasztó, hogy egy ilyen kirívó rasszista támadás egy ennyire nyilvános helyen történhetett, és arra kérünk mindenkit, aki bármilyen információval rendelkezik, amely segítheti a nyomozást, hogy lépjen kapcsolatba a rendőrséggel vagy a CST-vel”.

Stephen Silverman, a Campaign Against Antisemitism (Kampány az antiszemitizmus ellen) nyomozási és végrehajtási igazgatója elmondta: „A rendőrség késedelmes reakciója, annak ellenére, hogy a rendőrőrs az út mellett van, mélyen aggasztó, és az eredmény az, hogy egy férfi, aki nyilvánvalóan zsidókat akar ölni, most szabadlábon van.

„Ez a legszörnyűbb a jelentős számú antiszemita bűncselekmény közül, amelyről a hanukai ünnepek alatt beszámoltunk. A szomorú igazság az, hogy nemzetünk fővárosa közel sem olyan biztonságos, mint amilyennek lennie kellene a zsidó emberek számára, akik meg akarják ünnepelni az ünnepet, vagy ebben az esetben egyszerűen csak a mindennapi életüket akarják élni.”

A Met Police (londoni rendőrség) szóvivője elmondta, hogy az áldozat első hívásának idején a támadóról már nem gondolták, hogy a helyszínen van, de az áldozat 15 perccel később érkező második hívását kiemelt fontosságúnak minősítették, és azonnal rendőröket küldtek a helyszínre.

Azt mondta:

„A rendőrség az első hívást 19:21 órakor kapta az incidenssel kapcsolatban, amelynek során a hívó azt mondta a híváskezelőnek, hogy a gyanúsított elhagyta a területet. A hívó nem tudta megmondani, hogy a gyanúsított milyen irányba távozott. A rendőrséghez érkező minden egyes hívást az adott időpontban rendelkezésre álló információk alapján osztályoznak, és ebben az esetben a gyanúsított már nem tartózkodik a területen, ami azt jelentette, hogy nem volt szükség a legmagasabb prioritású válaszra.

„19:36-kor érkezett egy második hívás, amely során a hívó megerősítette, hogy a gyanúsított visszatért. A hívást azonnali reagálást igénylő prioritásnak minősítették, és a rendőröket a helyszínre küldték.

„A Met naponta több ezer hívást kap, és nem lehetséges, hogy minden esetre azonnal reagáljanak. A híváskezelők a kapott információkat felhasználják arra, hogy ennek megfelelően rangsoroljanak. Ha az információk megváltoznak, mint például ebben az incidensben, akkor ez a rangsorolás is változhat.”

 

forrás