Miért nő az antiszemitizmus Amerikában?

Az egész világon nő a gyűlöletbűncselekmények száma zsidók és zsidó intézmények ellen. Az amerikai publicista-kommentátor arra keresi a választ, hogy ennek Amerikában milyen okai lehetnek.

„A számok megdöbbentőek. Ezek a gyűlöletbűncselekmények a zsidó élet minden területét érintik. A zsinagógák környékét. A kávézókat. Az utcákat” – írja Micah Halpern a The Jerusalem Post véleményrovatában, miután újra végigböngészte az American Jewish Committee (AJC) októberi felmérését az új amerikai antiszemitizmusról.

A felmérés kimutatta, hogy az amerikai zsidók 24%-a tapasztalt már fizikai vagy szóbeli, illetve online antiszemita támadást. A megkérdezettek 90%-a problémának tartotta az antiszemitizmust az Egyesült Államokban.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadók változtattak-e viselkedésükön vagy öltözködésükön az antiszemitizmus elkerülése érdekében, az amerikai zsidók 39%-a igennel válaszolt – idézi a szerző, aki a számot ijesztőnek találja: „A megkérdezettek közel fele annyira fél az antiszemitizmustól, hogy megváltoztatta a viselkedését, hogy ne kelljen antiszemita molesztálásoknak kitenniük magukat.”

A TEV is ismertette az antiszemitizmust monitorozó Anti-Defamation League (ADL) júniusi kimutatását, amely szerint a májusi gázai összecsapások idején több, mint duplájára nőtt az antiszemita incidensek száma Amerikában. New Yorkban például gyújtóbombát dobtak zsidókra a város “gyémánt negyedében”, több zsidót inzultáltak és megvertek, egy étterem teraszán ülő zsidó vendégeket pedig köpködni kezdte egy palesztin zászlókkal vonuló csoport.

Az antiszemitizmus az Egyesült Államokban kétpárti kérdés, és a pártok mindkét oldalon egységesen álltak ki a kérdésben. Ugyanakkor egyikük sem tett eleget a szélsőségesek visszaszorítása érdekében, egyik sem tett eleget azért, hogy megállítsa támogatóik jelentős, hangos és elkötelezett szegmensét – a zsidógyűlölőket – állítja a The Jerusalem Post szerzője.

Jobb- és baloldalon, az egész politikai spektrumban ott van a zsidógyűlölet, ezért az amerikai politikai vezetésnek minden jog szerint mozgósítania, kihívnia kéne a gyűlölködőket, irtani a gyűlöletet. Ehelyett a szerző szerint meglepő módon „mindkét oldal hagyja, hogy a zsidógyűlölet tovább gyűrűzzön, sőt, még növekedjen is”, a zsidógyűlölet elfogadhatóvá vált. A zsidók és Izrael hibáztatása a palesztinok elnyomásáért mára már általánossá vált.

Az egyik oka annak, hogy a zsidógyűlölet ennyire elterjedt és elfogadhatóvá vált az USA-ban, sajnos az, hogy a gyűlölet terjesztői közül néhányan maguk is zsidók – írja Halpern, emlékeztetve arra, hogy támadásokat néha meggyőzédéses liberálisok követik el, akik minden más esetben harcolnak a rasszizmus ellen. A szerző azt javasolja, hogy az ilyen liberális vagy konzervatív szélsőségeseket közösítse ki a politikai mainstreem, hogy visszakerüljenek a margóra.

„Az embereknek nem szabadna félniük attól, hogy zsidók legyenek, hogy zsidónak nézzenek ki, hogy zsidóként viselkedjenek az Egyesült Államokban. Ahogy a világ bármely pontján sem. És a zsidóknak nem kéne szégyenkezniük amiatt, hogy vannak köztük olyanok, akik velük ellentétben nem asszimilálódtak, nem olvadnak be, mivel zsidóknak néznek ki és zsidó módon viselkednek” – írja publicisztikájában a szerző, reményét fejezve ki, hogy a politikai vezetők és a törvényhozók hamar világossá teszik: az antiszemitizmus elfogadhatatlan Amerikában.