A kritikai fajelmélet támogatása aláássa az antiszemitizmus elleni harcot

Súlytalan dolog a baloldal antiszemitizmusát hangsúlyoznia annak, aki közben a kritikai fajelmélet kritikusait támadja – írja véleménycikkében Jonathan Tobin.

 

 

A Jewish News syndicate főszerkesztője legutóbbi véleménycikkei egyikében felidézte, hogy az elmúlt hónapokban Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezérigazgatója több ízben is figyelmeztetett a baloldalon jelentkező antiszemitizmus növekedésére. Ahogy a Newsweek hasábjain, úgy a The Washinton Post soraiban is írt a témában. Amellett, hogy elismerte, a zsidógyűlölet nem csak az egyik politikai oldal problémája, a jobboldali antiszemitizmust egy 5-ös fokozatú hurrikánhoz hasonlította, míg a baloldali verziót a klímaváltozás veszélyeihez hasonlította.

Igazán fontos álláspontot pedig azzal foglalt, hogy leszögezte: antiszemitizmust képviselnek azok is, akik Izrael létezését támadják és azt állítják, hogy az állam apartheidet folytat, valamint népirtást hajt végre.

„Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az ADL ténylegesen végzi a munkáját a témában” – teszi hozzá Tobin, aki szerint valójában ezzel a kiállással Greenblatt inkább csak némileg megpróbálta erősíteni saját szervezetének hitelességét, miután az elmúlt években folyamatosan elpazarolta azt. Úgy látja, az ADL az elmúlt négy évben csaknem teljesen ignorálta a baloldali antiszemitizmust, és inkább arra igyekezett, hogy a republikánus Donald Trumpot kösse össze valahogy a zsidó-ellenességgel.

„Az ADL szerepe, amit a kritikus fajelmélet elfogadtatásában és a kritikusok démonizálásában végez, pont azokat az erőket erősíti, amikkel szemben Greenblatt felkerekedett”

– írja a JNS szerzője, aki emlékeztet: George Floyd halála után, 2020 májusában az ADL több másik zsidó szervezethez hasonlóan szintén beállt a Black Lives Matter mozgalom mögé. Vélhetően úgy hitték, ezzel összefogás erősödik az afroamerikai és zsidó közösség tagjai között a faji előítéletekkel szemben. Arról viszont elfeledkeztek közben, hogy a BLM mozgalom az interszekcionalitás elméletében gyökerezik, ami szükségesnek tartja az Izraellel szembeni harcot, mivel azt morálisan egyenlőnek tekinti az amerikai faji egyenlőségért vívott küzdelemmel.

„Kevesen végeztek olyan jó szolgálatot a BLM-nek, mint ahogy azt az ADL tette”.

Többek között 2020-ban olvasásra ajánlottak több BLM-et és a kritikus fajelméletet népszerűsítő propagandaanyagot, majd elítélték Donald Trump kormányát is, amikor utóbbi ellen felvette a harcot a kormányzati alkalmazottak védelmében.

Noha mára látható, hogy ezek a toxikus gondolatok miként mérgezik meg a zsidókról és Izraelről szóló diskurzusokat is, az ADL mégsem képes visszavonni a kritikus fajelméletre vonatkozó védelmét, és a kritikusokat érő támadásokat sem függesztette fel – írja Tobin cikkében, aki szerint az amerikai iskolai rendszert is egyre jobban átitatja az elmélet propagandája.

Mint emlékezetes, a demokraták támogatása odáig nőtt ezen a téren, hogy nemrég Biden emberei az igazságügyi minisztériumban egy direktívát adtak ki, ami alapján „belső terroristaként” kezelnék azokat a szülőket, akik ellenzik a kritikus fajelmélet népszerűsítését az amerikai iskolákban. És ezek után az ADL inkább csendben maradt, minthogy felszólaljon a döntéssel szemben.

 

folytatás: neokohn