Rongálás és kegyeletsértés a tállyai zsidó temetőben

Keresztény önkéntesek a zsidó újévkor és szombaton akarták rendbe tenni a temetőt, amelyben ráadásul hatalmas tüzet is gyújtottak. Az önkéntesek vezetője, Illyés Bence szerint társadalmi felelősségérzet motiválta őket a munkálatok során. A Mazsök elnöke feljelentést tett az ügyben.

2020-ban több alkalommal is nekiindult egy csapat főként keresztény önkéntes, hogy rendbe tegye az elhanyagolt tállyai zsidó temetőt. A hírről először a magyarkurir.hu-n olvastunk, ahol az akció vezetője, Illyés Bence nyilatkozott. Illyés hosszan beszélt arról, milyen nagy szükség van ma Magyarországon arra, hogy keresztények társadalmi felelősségérzetből zsidó temetőket újítsanak fel, hiszen sok sírhely épp a holokauszt miatt került ilyen rossz állapotba.

„Az egyik legszebb és legnemesebb formája az önkéntességnek, egy olyan ügyért tenni valamit, amihez nincs közvetlen kapcsolódásom semmilyen szinten, és még elvárni sem tudok semmilyen viszonzást senkitől”, fejtette ki Illyés Bence a cikkben.

A dolog pikantériája azonban, hogy a temető rendbetételének első alkalmát Illyésék épp a zsidó újév napjára időzítették.

 

A cikk a kibic.hu-n folytatódik.