Az EU bekeményít az antiszemitizmus ellen

Az elmúlt hetek uniós költségvétésével, vétóval kapcsolatos címlapos hírek mellett elsikkadt egy fontos fejlemény: az EU Tanácsa hamarosan elfogadhat egy olyan nyilatkozatot, amely felszólítja a tagállamokat, büntessék szigorúbban az online gyűlöletkeltést.

Ennél is nagyobb a jelentősége annak, hogy az uniós deklaráció az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) által széles körben elfogadott antiszemitizmus-definíciót tartja majd érvényesnek.

Ez azért nagy lépés az antiszemitizmussal szembeni fellépés terén, mert az IHRA dokumentuma a klasszikus meghatározás („Az antiszemitizmus a zsidók olyan megítélése, amely a velük szembeni gyűlölet kifejezéseként nyilvánulhat meg”) mellett kimondja azt is: antiszemitizmusnak számít a zsidó állam létének megkérdőjelezése is („A zsidóság önrendelkezési jogának megtagadása, például azon az alapon, hogy az Izraeli Állam létezése a rasszizmus kifejeződése. Kettős mérce alkalmazása azt követelve, hogy Izrael más demokratikus nemzetektől nem elvárt vagy kért magatartást tanúsítson. (…) Izrael jelenlegi politikájának a nácik politikájával történő összehasonlítása. A zsidókat az Izraeli Állam cselekedeteiért kollektíven felelőssé tenni”).

Ha az EU tagállamai az IHRA meghatározása alapján komolyabban vennék az anticionizmus kérdését, a főleg a radikális baloldal és az iszlamisták részéről tapasztalható Izrael-”kritikát”, hatékonyabban tudnának fellépni az egyre súlyosabb európai antiszemita jelenségekkel szemben. Az Euractiv oldal megállapítja ugyan, hogy a Covid idején megnövekedett az antiszemitizmus éppúgy, mint a muszlimokkal vagy kínaiakkal szembeni előítéletesség, ám a „progresszív” anticionizmus már több évtizede tapasztalható Európában.

Ezért is üdvözlendő, hogy a Tanács nyilatkozata kimondja: „Az uniós tagállamok egyetértettek abban, hogy általánosan érvényesítik az antiszemitizmus valamennyi formájának megelőzését és az ellene való küzdelmet.” Néhány hete 12 uniós kormány már deklarálta, hogy ENSZ-kampány keretében felveszik a harcot a Covid járvány idején tapasztalható zsidóellenes összeesküvés-elméletek, a gyűlöletkeltés ellen. A Tel Aviv-i Egyetem felmérése szerint a járvány kitörése óta 18 százalékkal nőtt az antiszemita gyűlöletkeltés, különösen online, a közösségi felületeken.

Ugyancsak az Euractiv közölte még szeptemberben Michael O’Flaherty, az EU Alapvető Jogok Ügynöksége elnökének írását arról, hogy az uniónak sokkal határozottabban kell fellépnie a zsidógyűlölettel szemben. 75 évvel Auschwitz felszabadítása után az antiszemitizmus még mindig jelen van Európában – hívta fel a figyelmet O’Flaherty, hangsúlyozva: a koronavírussal kapcsolatos konspirációs teóriák, az inzultusok, az online támadások miatt egyre több európai zsidó gondolkodik kivándorláson. Márpedig az európai zsidóság nélkül „az egész európai projekt értelmét veszti.”