Sárga csillaggal hirdeti magáról a Magyar Építész Kamara korábbi alelnöke, hogy oltatlan

A férfi nyilvános posztban számolt be róla, hogy milyen sokan felháborodtak az akcióján.

 

A zsidó szervezetek felháborodása és tiltakozása ellenére világszerte divatos lett a holokausztból ismert szimbólumokkal tüntetni a különböző járványügyi rendelkezések ellen. A jelenség Magyarországon is felbukkant.

A Mandiner beszámolt egy Facebookon keringő posztról, amelyben a szerző megosztotta, hogy “oltatlan” feliratú sárga csillagban járta a várost december 24-én.

A férfi beszámolt róla, hogy a budapestiek közül többen felháborodottan reagáltak a csillagra. “Nem veszem le. Nem bántam meg. Nincs küldetéstudatom, nem akarok provokálni. Pontosabban: de igen. Beszélgetést, párbeszédet, gondolkodást, együttgondolkodást” – írta.

A férfi posztjában tanácsokat is adott, hogyan készíthetnek mások is hasonló kitűzőt.

A holokauszt alatt a zsidók megbélyegzésére használt sárga csillag használata különösen elterjedt lett a járvány alatt.

Jack Moline rabbi a Forward magazinban néhány hónapja kifejtette, miért nem szabad a holokauszt szimbolikáját olyan dologra használni, amelyeknek semmi köze a történelmi szörnyűséghez:

“A holokauszt borzalmai, a körülmények, amelyek között a sárga csillagokat és a koncentrációs táborokat a zsidók dehumanizálására és meggyilkolására használták, olyan dolgok, amelyeket nem szabad politikai célokra redukálni”

– írta Moline rabbi.

“Az én aggodalmam nem az, hogy megakadályozzam, hogy a holokausztot megidézzék, amikor az helyénvaló, hanem az, hogy az emberek érzéketlenné tétele ezzel a bigottsággal szemben (amely egyébként a náci propagandagépezet elsődleges taktikája volt)” – írta a rabbi.

Németországban az antiszemitizmusért felelős biztos egyenesen a szimbolika betiltását követelte. München júniusban betiltotta ezt a gyakorlatot, Wiesbaden pedig júliusban követte a példát. Oliver Franz, Wiesbaden polgármestere akkor azt mondta, hogy a jelenség „abszolút tűrhetetlen módon” relativizálja a náci bűnöket.

forrás