Zsidó vezetők tanácskoztak Párizsban a Cionista Világszövetség antiszemitizmus elleni konferenciáján

Tizenhat ország 130 zsidó szervezetének képviselője vett részt a Cionista Világszövetség (WZO) párizsi konferenciáján, amelyet a világszerte növekvő antiszemitizmus miatt hívtak össze.

A tanácskozáson jelen volt Aliza Bin-Noun, Izrael franciaországi nagykövete, Joel Margui a francia zsidóság (Consistoire) szervezetének vezetője, Boaz Bismuth, az izraeli Israel Hayom újság főszerkesztője is. Magyarországról Szalai Kálmán, a Likud Magyarország Egyesület elnöke vett részt a konferencián és a kétoldalú megbeszéléseken a szervezeteik jövőbeni együttműködéseinek kereteit és operatív teendőit egyezttették.

Yaakov Hagoel, a WZO elnöke úgy fogalmazott, a konferencia léte bizonyítja, hogy az egység révén lehet a legnagyobb erőt felmutatni. A négyéves hivatali idejét kitöltő Aliza Bin-Noun szerint az elmúlt években folyamatosan nőt az antiszemitizmus és az anticionizmus mértéke Franciaországban. Csak tavaly 74 százalékkal emelkedett az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények aránya – idézte a statisztikákat a nagykövet. Úgy vélte, a valós szám magasabb lehet, hisz sok áldozat nem jelenti az őt ért atrocitásokat. Hozzátette: a közösségi média az egyik legnépszerűbb felület, ahol szabadon terjedhet a gyűlöletbeszéd.

A konferencia zárásaként Yaakov Hagoel , a WZO elnöke szólalt fel, majd átadta a szót Boaz Bismuth-nak, aki elmondta: „a világ tiszteli azokat, akik önmagukat tisztelik. A zsidó büszkeség és a cionista identitás, amelyekre szükségünk van az antiszemitizmus elleni küzdelemben.”