Vandál gyűlölet-bűncselekmény miatt nyomoz a Beverly Hills-i rendőrség a Nessah zsinagógát ért támadás ügyében

A Beverly Hills-i hatóságok vandalizmus miatt indítottak nyomozást a perzsa zsidó közösség istentiszteleti helyéül szolgáló Nessah-i zsinagógában történt pénteki események miatt. Egy alkalmazott szombat reggel nyitva találta az ajtót, a helyiségben pedig berendezési tárgyak, rituális kellékek, relikviák voltak szétszórva. A tóratekercsek sértetlenek maradtak. Szombat reggel nem tartottak istentiszteletet a kordonnal lezárt zsinagógában.

A rendőrség gyűlölet-bűncselekményként vizsgálja az ügyet, bár egyelőre nem állnak rendelkezésre bizonyítékok az antiszemita indíttatásra. A zsinagóga belsejét ért kár „csúnya”, hitközségi források szerint a tárgyak alapos tisztítást igényelnek – írja a Los Angeles Times.

John Mirisch, Beverly Hills polgármestere elmondta: az aljas támadás nemcsak a zsidó közösséget, hanem az egész várost érinti. „Szolidárisak vagyunk a Nessah-i hitközség tagjaival. Mindent megteszünk, hogy azonosítsuk, és bíróság elé állítsuk az elkövetőt”- fogalmazott az elöljáró.

Richard Hirschhaut, az Amerikai Zsidó Kongresszus (AJC) regionális igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a múlt heti Jersey Cityben elkövetett, hat halálos áldozattal járó antiszemita merénylet után jogos az aggodalom az amerikai zsidó közösségben.

Moshe Isaacian, aki 16 éve tagja a Nessah-i hitközségnek, elmondta: több alkalommal is gyűjtést szerveztek olyan zsinagógák számára, amelyeket vandál támadás ért. „Megrázó, ami történt, közösségünk nem maradhat néma a történteket követően” – jegyezte meg.

A Twitter-en Eric Garcetti, Los Angeles-i polgármester szintén aggodalmát fejezte ki. „Sokkolt és mélyen megrendített a zsinagógát ért vandalizmus. Együtt, határozottan lépünk fel a közösségünkben fejét felütő gyűlölet és intolerancia ellen” – hangsúlyozta.

A Beverly Hills-i rendőrség egy 20-25 éves, vékony testalkatú, rövid, sötét göndör hajú, szemüveget viselő, bőröndöt húzó, hátizsákos fehér férfit gyanúsít az elkövetéssel.

forrás: https://www.latimes.com