Világszerte a zsidókat vádolják a koronavírus terjedéséért

Az izraeli külügyminisztérium átiratban fordult a közösségimédia-platformokhoz, arra kérve a cégeket, hogy fokozottan figyeljék, ellenőrizzék és blokkolják a koronavírus terjedéséért a zsidókat felelőssé tévő antiszemita bejegyzéseket. Néhány közösségimédia-piaci szereplő azonban udvariasan úgy reagált, hogy a világjárvány okozta munkaerőhiány miatt nem tud eleget tenni a hatósági kérésnek. A szaktárca belső jelentése a koronavírus járvány kapcsán egyre erősödő antiszemitizmusra is figyelmeztet. A dokumentum rosszindulatú, néha egymásnak is ellentmondó összeesküvés-elméletekre hívja fel a figyelmet, amelyekben közös, hogy a zsidók a felelősek a járvány terjedéséét, így csökkentve a világ népességét, gazdasági hasznot húzva a készülő oltóanyagból – olvasható a Ynet izraeli hírportál összefoglalójában.

Ezek a bejegyzések leginkább az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban a leggyakoribbak, ahol az utóbbi időben jelentősen nőtt az antiszemitizmus mértéke, de az arab és az iszlám világban is ugyanígy tetten érhetők. A külügyminisztérium folyamatosan monitorozza ezeket a tartalmakat és arra utasította a fogadó országok nagykövetségeit, hogy tegyenek lépéseket ezek eltávolítása érdekében. Ran Yaakoby, az izraeli külügyminisztérium antiszemitizmus elleni osztályának igazgatója elmondta: felszólították az érintett szereplőket, akik egy része ígéretet tett az ellenőrzésekre és a nem kívánatos tartalmak törlésére, viszont több cég is jelezte, hogy humánerőforrás-hiány miatt nem tudják teljesíteni a kérést.

Vasárnap egy 23 éves férfit tartóztattak le New Jerseyben, aki egy a fehér felsőbbrendűséget hirdető honlapon a zsidókat vette célkeresztbe, amiért azok szerinte felelősek a koronavírus terjedéséért. Több összeesküvés-elmélet azt állítja, hogy létezik egy cionista terv a világ népességének csökkentésére, míg az arab világban Izraelt vádolják a betegség miatt. A Twitteren és a Telegramon olyan animációs filmek terjednek, amelyek izraeli felségjelzéssel ellátott, koronavírust terjesztő repülőgépeket ábrázolnak. Hasonló teóriák terjednek Iránban és Törökországban is, a perzsa államban nemrég hirdették meg a holokauszttagadó animációsfilm-verseny legújabb kiírását. Több animációs filmben az izraeli zászló jelenik meg azzal a különbséggel, hogy a Dávid csillagot koronavírus helyettesíti. Más összeesküvés-elméletek azt terjesztik, hogy Izrael már rendelkezik a koronavírus elleni védőoltással, amelyből egy vagyont fog csinálni az emberélet rovására.

Külügyminisztériumi tisztviselők szerint közvetlen kapcsolat is kimutatható a holokauszttagadás és a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek között, amelyek azt taglalják, hogy a holokauszt áldozatainak száma nem lehet valós, mivel Kína sem volt képes elhamvasztani adott időn belül minél több holttestet. Egyéb bejegyzések a Cion bölcseinek jegyzőkönyveiből idéznek, amelyet bizonyítékként hoznak fel a zsidók világuralmának kiterjesztésére való kísérletre. Ran Yaakoby hangsúlyozta: szeretnék, ha a jogalkotók és hatóságok éberebben figyelnének e tartalmakra és eltávolítanák azokat. „Tudomásunk van olyan személyekről, akik amerikai zsidók tulajdonában lévő cégeket listáznak azzal a szándékkal, hogy később a járványból származó haszonszerzéssel vádolhassák őket, amennyiben túlélik az epidémiát” – mondta.