Veszprémy László Bernát: „Antiszemita terror zajlik ellenünk” – Interjú a megtámadott holland zsidó étterem tulajdonosával

Szami Bar On étterme előtt. Fotó: szerző

Szami Bar On amszterdami étteremtulajdonos, akinek kóser éttermét a patinás Vondelpark déli oldalán többször is megtámadták bevándorlók az utóbbi időben. A Beer Seva-i IDF-veterán nem félti magát, de úgy véli, „antiszemita terror” zajlik ellene. Azt is elmondta, miért támogatja Geert Wilderst és a magyar határkerítést.

 

Egy évvel ezelőtt a hollandiai zsidóság helyzetéről szóló riportomon dolgoztam Amszterdamban, és lakásom ablakából éppen ráláttam a Ha’carmel kóser étteremre. Az étterem ajtaja felett mindig nagy izraeli zászló lóg, és riportomba bele is írtam: ugyan sok ijesztő dolgot hallottam holland zsidóktól, de amíg egymás mellett áll a kóser étterem és egy muszlim kifőzde, addig nagy baj nem lehet.

Szinte a sors fintora, hogy ez után nem sokkal érkezett a hír – mi több, videó -, hogy palesztin zászlós, arab kendőbe csavart fiatalok megtámadták a boltot.

Mint kiderült, az incidens nem az első volt, és sajnos nem is az utolsó. Két hete ismét megtámadták a boltot, ezúttal az ablakát törve be.

Mindez szinte egyszerre érkezett azzal a hírrel, hogy a hollandiai antiszemitizmus az Izrael Dokumentációs és Információs Központ (CIDI) felmérése szerint 40%-kal megnőtt, és 2007 óta nem látott magasságokat ér el. Múlt nyáron több zsidókat érő támadás is történt Amszterdamban – késelés és fizikai abúzus -, melyeknek oka az áldozatok szerint antiszemita jellegű volt.

A Ha’carmel étterem tulajdonosát, Szami Bar Ont kora reggel értem el, árubeszállítás közben. Az interjú előtt még gyorsan kitűzte az izraeli zászlót az épület fölé: mint mondja, kétszer akkorát, mint a legutóbbi, amit a palesztin-párti tüntető eltulajdonított és megrongált. Felteszem a kérdést, hogy tévedtem-e, mikor azt írtam a nyáron, hogy a zsidók a városban összességében biztonságban járhatnak.

„Nem tévedtél, de nem is volt igazad. Ha itt, Dél-Amszterdamban sétálok kipában, semmi bajom nem esik. De ha olyan helyre megyek, ahol sok a muszlim, könnyen nagy bajba kerülhetek”. Kérdésemre, miszerint a muszlim hátterű bevándorlókhoz volt-e köze az incidenseknek, Szami egyértelmű választ ad: „Csak a muszlimokhoz. Sosem hollandokhoz. Sosem hallanál semmi rosszat a hollandoktól. Esetleg szidhatják Izraelt, az ország politikáját – de sosem a zsidókat”.

Megkérdezem, hogy a városban tervez-e maradni. Válasza ismét igenlő. „Ha eljön a nap, amikor én nem maradhatok itt, akkor a hollandok sem maradhatnak majd itt. Most nagyobb izraeli zászlót raktam ki, és felraktam két biztonsági kamerát. Az éttermemet háromszor támadták meg az utóbbi időben. Betörték az ablakokat, aztán összekenték festékkel, és két hete ismét betörték az ablakomat. Ha itt lettem volna, amikor történik, ma biztosan börtönben lennék. Rárontottam volna a támadóra. Meg is mondtam a rendőrségnek: a támadót védjék meg, ne engem!”

Az éttermet a támadást követően a Szabadságpárt bevándorlás-ellenes politikusa, Geert Wilders is meglátogatta. Kérdésemre, miszerint kampányfogás volt-e ez, Szami nemmel felel: „Wilders törődik a zsidókkal. Mindig is sokat foglalkozott velünk. Wildersből sosem lesz itt elnök, de amíg nemet parancsol a szélsőséges iszlámnak, addig nekem megfelel”. Szami kijelenti, hogy a – cikkem írásakor még – közelgő holland önkormányzati választásokon is Wilderst készül támogatni, és elítélte a baloldal és az antiszemita muszlim pártok – mint a Nida – választási együttműködését Rotterdamban. Ehhez hozzáteszi, hogy „vannak jó muszlimok is. Voltak, akik idejöttek, és elnézést kértek a támadások után. A probléma, amikor a politikát és a vallást keverik”.

Szami az antiszemitizmus növekedését is a baloldali politikára fogja. Mint mondja, „a kormány baloldali, és ezért nem akarja kimondani az incidensekről, hogy azok a muszlim terrorizmus esetei. Antiszemita terror zajlik ellenünk, és úgy kezelik, mintha csak a tulajdonunkat rongálnák”. Szami ilyen esetként tekintett a nyári incidensre is, mikor egy szakállas muzulmán izraeli turistákba hajtott az amszterdami főpályaudvar előtt. (A támadásban senki sem halt meg). Szami szerint egyértelműen merénylet-kísérlet történt.

A muzulmán bevándorlást összességében ellenzi. „Két módon lehet elpusztítani egy fát: vagy kivágod, vagy elrágják a férget. Egész Európában az utóbbi történik”. Felvetésemre, hogy Magyarországon talán mégsem ilyen a helyzet, Szami a magyar határkerítést kezdi dicsérni. „Magyarországon biztonságos. Ott azt mondják, hogy ’nem kérünk a muszlimokból’”. Kérdésemre, hogy teszik-e neki Orbán Viktor menekültpolitikája, így felel: „Nem, hogy tetszik: imádom! Orbán falat épített, mint Izrael is. Régen mindenki támadta Izraelt, hogy falakat épít, de ma már mások is falakat emelnek. Remek!” A menekülteknek Szami szerint a gazdag arab országokba kellene menniük.

Rövid beszélgetésünk zárásakor megkérem, hogy lefotózhassam étterme előtt. Őszintén reménykedem benne, hogy legközelebbi látogatásom során nem a legújabb atrocitások történetét fogom meghallgatni Szamitól, és hogy egy nyugodtabb időszakban étkezni térek majd be hozzá.

Veszprémy László Bernát történész és publicista, korábban a Szombat állandó külsős szerzője, jelenleg a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa.

A szerző további írásai itt olvashatók