TEV az Antiszemitizmus Elleni Globális Küzdelem Fórumán

Jeruzsálemben zajlott március 19-21 között az Antiszemitizmus Elleni Globális Küzdelem Fórumának hatodik konferenciája (GFCA2018) az izraeli külügyminisztérium szervezésében. Az eseményre a Tett és Védelem Alapítvány is meghívást kapott, a szervezetet Szalai Kálmán titkár képviselte.

 

Jeruzsálemben hatodik alkalommal sor került az izraeli külügyminisztérium által szervezett antiszemitizmus elleni nemzetközi konferenciára március 19-21-e között. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem tudott részt venni a konferencián, így rövid üzenetét Naftali Bennett izraeli oktatásügyi miniszter olvasta fel.

Bennett beszédében nyilvánosan megrótta Ronald Laudert, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnökét, aki nemrég a Netanjahu-kormánnyal szemben kritikus véleménycikket közölt a New York Timesban. „Ron, olvastam az írásodat a New York Timesban – nem volt jó írás. Nagyon tisztellek, de nem értek egyet. Az asszimiláció Amerikában nem Izrael politikájának eredménye, hanem az amerikai zsidó jólét eredménye. Ez egy régóta zajló folyamat, ami ellen küzdenünk kell. És nem látom a morális egyenlőséget a telepépítés – amit én a hazánkban való közösségek építésének nevezek – és a palesztin gyűlöletkeltés között. A kettő nem azonos”.

Lauder előadásának elején felelt Bennettnek: „Naftali, sok mindenben nem értünk egyet, de ha a zsidó életről, az antiszemitizmus elleni küzdelemről beszélünk és arról, hogy mit jelent zsidónak lenni, akkor 100%-osan egyetértünk. És a diaszpóra zsidósága 100%-osan veled van”.

Másnap Ajelet Saked izraeli igazságügy-miniszter adott elő, aki a Twittert kritizálta az online antiszemitizmus terjedésében játszott szerepéért. Saked megfenyegette a médiaóriást, hogy „jogi lépéseket” fog tenni az izraeli kormány, ugyanis „a Twitteren keresztül a terrorista szervezetek hirdethetik a terrorizmust, és erőszakra szíthatnak”.

Balról: Nathan Sharansky, Yigal Palmor-Zsidó Ügynökség, Szalai Kálmán-TEV
fotó: TEV

Nathan Sharansky, a Zsidó Ügynökség (Szochnut) elnöke arról beszélt előadásában, hogy sokan azt állítják, hogy zsidóbarátok, de közben ellenségesek Izrael állammal. „Őket nem tekinthetjük a zsidó nép barátainak”. Sharansky párhuzamot vont azokkal, akik támogatják Izraelt, de ellenségesek a helyi zsidó közösségekkel, tisztázva, hogy mind a két álláspontot ellenségesnek tartja. Sharansky úgy vélte, hogy a reálpolitika helyett az értékeket kell választani. Nathan Sharansky legutóbbi januári látogatáson történt megbeszélés témáinak kiegészítéseként a TEV titkára röviden tájékoztatta a Zsidó Ügynökség elnökét a magyarországi zsidó közösségek közérzetéről, a választási kampány kapcsán megjelenő, a zsidó közösséget érintő hírekről és közéleti aktivitásokról.

A harmadik nap egyik legfontosabb felszólalója Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) korábbi elnöke volt. Beszédében szintúgy az online gyűlöletkeltés riasztó méreteit emelte ki. „A technológia megváltoztatta az antiszemitizmust. Az internet elpusztította a civilizált diskurzust. És a civilizált diskurzus nagymértékben védte ez idáig a kisebbségeket. De ha elveszed az udvariasságot, akkor elveszed a védelmet is. Így tehát az internet komoly kihívást jelent”. Mint mondta, tíz éve Palo Altóban, az amerikai tech-paradicsomban volt, és megrótta a nagy kommunikációs cégek vezetőit: „Nézzétek meg, mit csináltatok. Nem vádollak titeket, de a zsenitek akaratlan következménye, hogy platformot építettetek az antiszemitizmusnak”.

Manuel Valls beszéde a GFCA2018 konferencián
foto: TEV

Manuel Valls, volt francia miniszterelnök az utolsó szekcióban tett beszédében az antiszemitizmus franciaországi történetéről szólt, többek között a Dreyfus-ügyről. Valls méltatta Zola és Clemenceau kiállását, de pozitívan említette Herzl Tivadart is. Valls a francia szélsőbaloldalt is elítélte, mely véleménye szerint kész támogatni az Izrael-ellenes bojkott-mozgalmat (BDS).

A TEV-nek alkalma volt a többi nemzetközi szervet képviselőjével kétoldalú megbeszéléseket folytatni, illetve a folyamatban lévő projektek állásáról egyeztetni és a következő időszak akcióterveit

pontosítani. Ennek jegyében a TEV titkára Katharina von Schnurbeinnel, az európai bizottság antiszemitizmussal szembeni küzdelem koordinálásáért felelős megbízottal tárgyalt a rendvédelmi szervekkel történő együttműködés hatékonyabbá tételéről, a TEV oktatási projektjeinek tapasztalatairól és azok további fejlesztési lehetőségeiről. A megbeszélésen szóba került a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos európai szabályozás kérdése, az egyes javaslatok mentén felmerülő kockázatok és előnyök elemzése is.

Balról: Andrew Srulevitch (ADL), Andrew Baker (AJC), Michael Whine (CST) és Szalai Kálmán (TEV
fotó:TEV

A nemzetközi konferenciák az együttműködések kialakításának és további fejlesztésének is színterei egyben, ilyenkor mód nyílik személyes konzultációkra, egyeztetésekre, és vélemények ütköztetésére, tájékozódásra. Így az esemény alkalmat adott arra is, hogy a TEV nemzetközi partnerszervezeteivel közösen megvalósuló projektek részletei kapcsán

egyeztetések, döntések és további operatív lépések meghatározására sor kerüljön. Ennek jegyében a TEV titkára a Rágalmazásellenes Liga (ADL), az Amerikai Zsidó Tanács (AJC) és a brit zsidó közösség védelmét ellátó szervezet (CST) vezetőivel egyeztetett a közösségi médiában indított, a gyűlöletbeszéd azonosítását és terjedésének megakadályozását célzó közös kezdeményezések eredményeiről, a továbblépés lehetséges irányairól.

A magyar delegáció: Gönczi Péter (Mazsihisz), Félix Anikó (Tom Lantos Intézet), Heisler András (Mazsihisz) és Szalai Kálmán (TEV)
fotó: TEV

A konferencián részt vett a magyar külképviselet vezetője, Nagy Andor nagykövet, a magyar kormány részéről Galik Gábor, a Miniszterelnökség főosztályvezetője, valamint a Tom Lantos Intézet és a Mazsihisz képviselői is.