Vádemelés jöhet a barcsi holokauszttagadási ügyben

birosagi_targyalas_illusztracio_123rf.com_fill_270x180Befejezte a nyomozást és vádemelést kezdeményezett a barcsi rendőrkapitányság Katona Attilával szemben, aki ellen korábban mondvacsinált indokkal szüntették meg a nyomozást a holokauszt nyilvános tagadása miatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumi elnöke még tavasszal tett feljelentést az Interneten ’Katona Attila Gój’ néven aktív barcsi férfi ellen, a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás tagadása miatt. A Kuruc.infó visszatérő kommentelőjeként ismert gyanúsított Facebook-oldalán ilyen és ehhez hasonló üzeneteket tett közzé: „Nem volt holokauszt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”, illetve: „Nagyapám elmesélte nekem, hogy csak egy halálos áldozata volt az auschwitzi munkatáborban ! Egy másnapos toronyőr aki kiesett az őrbódéból”

Az ügyben először a barcsi rendőrkapitányság kezdett nyomozásba, majd az ügy a helyi ügyészséghez került, ahol nevetséges indokkal szüntették meg a nyomozást: elfogadta a gyanúsított azon védekezését, amely szerint a holokauszt kifejezést a mexikói katonai junta cselekedeteire értette. Annak ellenére, hogy a kifogásolt mondatok egy része a náci népirtásról szóló cikkek alatt jelent meg, és hogy Katona Facebook-oldalán rendszeresen osztott meg náci, antiszemita propagandát, gyakorlatilag az egész internetes tevékenysége a zsidóság elleni gyűlöletkeltésre korlátozódik, míg Mexikóra semmilyen utalást nem tett.

A döntés miatt Bodnár Dániel júliusban panaszt tett Somogy Megyei Főügyészségen. Beadványában úgy fogalmazott, „az elkövető közösségi oldali fiókját elemezve teljesen egyértelművé válik, hogy az elkövető a feljelentés tárgyát képező hozzászólásaiban még véletlenül sem a mexikói katonai junta által elkövetett cselekmények vonatkozásában használta a Holokauszt szót”. Július 17-én a somogyi főügyészség helyt adott a panasznak és a nyomozás folytatását rendelte el, hozzátéve, hogy a Bodnár beadványában mellékelt, a gyanúsított Facebook-oldaláról származó anyagok (amelyek azt bizonyítják, hogy Katona biztosan nem a mexikói juntára gondolt) önmagukban is kimeríthetik a holokauszttagadás tényállását.

Az ügy júliusban ismét a barcsi kapitányságra került, ahol október 15-én azt közölték, befejezték a nyomozást, és megküldték „a nyomozás iratait Katona Attila gyanúsított vonatkozásában, vádemelési javaslattal a Kaposvári Járási Ügyészség Barcsi Kirendeltségének.”