Újabb antiszemita posztok a jobbikos Ágoston Tibortól

ÁgostonIsmét antiszemita hivatkozásokat közzé Facebook oldalán Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni képviselője. Egy május 17-i bejegyzésében – már az interneten hónapok óta keringő – cikket osztott meg, miszerint a holokausztért valójában a „cionista háttérhatalom” tehető felelőssé. Többek között ilyen kijelentések olvashatóak az írásban: „Tehát nagyon sokszor a németországi, de általában a nácik által elfoglalt országokban a zsidók nem voltak mások, csak emberanyag, amelyikből az Izraelt alapító cionisták kiválasztották (egyébként is kiválasztott nép), hogy melyik zsidó élhet meg, kivándorolva Palesztinába és melyik gyengébb minőségű, hasznavehetetlen és nem kívánatos, az marad a nácik rendelkezésére.”

Szintén május 17-én posztolt egy, a kuruc.info megjelent cikket, a következő címmel: „Zsidó ügyvéd tömjénezi Orbánék antifasizmusát egy amerikai lapban – drága pénzért…” Az írásban ilyen és ehhez hasonló kijelentések olvashatóak: „Áder János a Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen április 28-án Auschwitzban többek között így hódolt be a bűntudatkeltésnek: ez a hely Magyarország legnagyobb temetője. Arra emlékeztette a jelenlévőket: mintegy félmillió honfitársa lelte itt halálát.”

Ágoston Tibor nem először tesz nyíltan, antiszemita, holokauszt tagadó kijelentéseket. Már a Pmonitor is beszámolt róla, hogy a Jobbikos képviselő egy 2014. január 12-én tartott nyilvános rendezvényen – az ő megfogalmazásában „szándékos nyelvbotlásként” – „holokamu”-ként, illetve „holokaszt”- ként említette a holokausztot, és bírálta a Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottság idei programját is. Kijelentését követően több személy és szervezet is elhatárolódott tőle. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere az önkormányzat nevében közleményében határolódott el a Jobbikos képviselő kijelentéseitől, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség is tiltakozott az elhangzottakat követően. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány is feljelentést tett.