Újabb antiszemita műsorvezető lepleződött le Németországban

A németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke a ZDF közszolgálati tévé igazgatójának írt levelében fejezte ki aggodalmát amiatt, ahogyan a csatorna az antiszemitizmus kérdését kezeli.

Josef Schuster bírálta a ZDF-et, amiért olyan újságírót alkalmaz, aki “antiszemita és Izrael-ellenes előítéletek terjesztésével tűnt ki” – írja a Bild c. német lap. Antiszemitizmust terjesztő embereknek nem lehet helyük a közszolgálati műsorszolgáltatásban – írta Schuster. A zsidó hitközség elnöke azt írta, érdekli, “hogyan kívánnak eljárni ebben az ügyben”, és “hogyan kezelik általában a hasonló eseteket a ZDF-nél”.

Az ügy előzménye az, hogy Yasmin Ayhanról, a csatorna egyik sitcom-jának szerzőjéről több lap is feltárta, hogy iszlamista, aki rendszeresen terjeszt antiszemita tartalmakat a neten (például görbe orrú zsidókat ábrázoló karikatúrákat), sőt, még idén nyáron is részt vett radikális Izrael-gyűlölő tüntetéseken, ahol beszédeket tartott. 2015-ben Ayhan megjelent a Hamászhoz kötődő “Német Ifjúság Palesztináért” rendezvényén, ahol igazolta az Izrael elleni erőszakot, és a zsidó állam felszámolását követelte.

A ZDF azonban eddig nem vonta le az ügyből konzekvenciákat, mivel Ayhan azt állította, hogy “évek óta nyilvánosan harcol az antiszemitizmus ellen”. Schusternek írt válaszában a csatorna igazgatója, Thomas Bellut szintén azt írta, hogy a szerző “egyértelműen elhatárolódik az antiszemita álláspontoktól”. Ezt Ayhan valóban megtette, de az Instagramon hozzátette, hogy “F*ck Zionismus”.

Bellut nem tért ki Ayhan 2021. májusi Izrael-ellenes tüntetéseken való részvételére, de kijelentette: “Aki egyértelműen és nyilvánosan kétségbe vonja Izrael állam létjogosultságát, vagy antiszemita kijelentéseket tesz, az nem dolgozhat a ZDF-nél.”

Az újabb antiszemita médiabotrány alig pár héttel azután robbant Németországban, hogy a szintén közszolgálati WDR tévécsatorna közölte: mégsem vezetheti novembertől a Quarks című tudományos műsort Nemi El-Hassan, a 28 éves, libanoni szülőktől származó orvos-újságírónő, aki elismerte, hogy évekkel korábban részt vett a berlini antiszemita Al-Quds tüntetéseken.

Ráadásul a WerteInitiative német-zsidó szervezet elnöke, Elio Adler arra is felhívta a figyelmet, hogy El-Hassan már korábban is feltűnt azzal, hogy nem tartott távolságot az iszlamistáktól, iszlám közössége például minden évben ellátogatott a hamburgi hírszerzés által is figyelt “Kék mecsetbe”, ami valójában egy Irán által fenntartott iszlamista központ. Mint kiderült, El-Hassan nemcsak a tüntetéseken vett részt, de a közösségi médiában, posztjaiban is jócskán szerepeltek szélsőséges tartalmak.

Josef Schuster a WDR igazgatójának is írt levelet, amelyben óvta a tévécsatornát attól, hogy ejtse El-Hassan ügyét. A zsidó hitközség elnöke rámutatott: az, hogy Avi Primor, Izrael volt berlini nagykövete és Moshe Zimmermann történész kiállt El-Hassan védelmében, “nem tekinthető reprezentatívnak a németországi zsidó közösségre nézve”. A WDR Műsorszolgáltatási Tanácsa a jövő héten ismét megvitatja El-Hassan ügyét, a Bild szerint a megbeszélésen éles vita várható.