Nem kap tévéműsort az antiszemita tüntetéseken résztvett újságírónő

Nemi El-Hassan a WDR tudományos műsorát vezette volna novembertől, de a német közszolgálati csatorna elállt a tervtől.

Mégsem vezetheti novembertől a WDR német tévécsatorna Quarks című tudományos műsorát Nemi El-Hassan. A 28 éves, libanoni szülőktől származó orvos-újságírónő ugyanis elismerte, hogy évekkel korábban résztvett a berlini antiszemita Al-Quds tüntetéseken.

A WDR alapos vizsgálatot ígért az ügyben, mondván, az ellene felhozott vádak komolyak, ugyanakkor a szakmai fejlődéstől sem akarják elzárni a fiatal újságírónőt. A cég állítása szerint El-Hassan tájékoztatta őket arról, hogy 2014-ben résztvett a hírhedt Al-Quds és más demonstrációkon, de azoktól nyilvánosan is elhatárolódott, és állást foglalt az antiszemitizmus és mindenfajta gyűlöletkeltés ellen.

„A WDR nem tűri az antiszemitizmus semmilyen formáját, és a leghatározottabban elítéli az Al-Quds felvonulásokat és az ott képviselt álláspontokat” – közölte a közszolgálati csatorna.

Nemi El-Hassan közölte, már megbánta és szégyelli a történteket, és hangsúlyozta: nem kiabált antiszemita jelszavakat a tüntetésen, fizikailag sem támadott meg egyetlen „zsidó vallású embert” sem, és nem volt jelen a zavargások idején. Mint elmondta, nem volt vele tisztában, hogy ezeket a demonstrációkat Irán szervezi. „Nem gyűlölöm Izraelt” – jelentette ki, 2014-ben csak szolidaritását akarta kifejezni a palesztinokkal a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva miatt.

Az újságírónő ugyanakkor egy másik nyilatkozatában önmagát is megcáfolta: rosszul maradt meg emlékezetében az, hogy csak „Free Gaza”-t kiabált a tüntetéseken. „Most, hogy visszagondolok életemnek erre az időszakára, nem tudom kizárni, hogy mondtam olyan dolgokat, amelyek anticionista jellegűek, és az Izraellel szembeni ellenségeskedést szolgálják.”

A több éve megtartott Al-Quds tüntetéseken (ez Jeruzsálem arab neve) megszokott, hogy antiszemita jelszavakat, sőt, időnként „Sieg Heil”-t skandálnak, és az Irán-barát libanoni Hezbollah terrorszervezet jelképeit mutogatják, annak ellenére is, hogy Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter betiltotta a Hezbollah tevékenységét Németországban.

A WerteInitiative német-zsidó szervezet elnöke, Elio Adler ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy El-Hassan már ezelőtt is feltűnt azzal, hogy nem tartott távolságot az iszlamistáktól, iszlám közössége például minden évben ellátogatott a hamburgi hírszerzés által is figyelt „Kék mecsetbe”, ami valójában egy Irán által fenntartott iszlamista központ. Mint kiderült, El-Hassan ráadásul nemcsak a tüntetéseken vett részt, de a közösségi médiában, posztjaiban is jócskán szerepeltek szélsőséges tartalmak.

Jellemző a német viszonyokra, hogy mindezek kiderülte után is száz értelmiségi és tudós – köztük több zsidó – közös nyilatkozatban szólította fel a WDR-t, hogy foglalkoztassák tovább az újságírónőt. Szerintük Nemi El-Hassan „palesztin származása és muszlim identitása miatt gyűlölet és hecckampány célpontja”, és azt is kifogásolják, hogy a tudósításokban állandóan fejkendőben mutatják, holott azt már régóta nem viseli. A Német-Izraeli Társaság elnökségi tagja, Aras-Nathan Keul válaszul a Twitteren „az antiszemitizmus ártalmatlanításának” nevezte a nyílt levelet.